Жалба за нередности в изборите с искане за касиране на

...
Жалба за нередности в изборите с искане за касиране на
Коментари Харесай

С 14 класьора доказателства Мая Манолова поиска касиране на вота в София

Жалба за нередности в изборите с искане за анулиране на вота в София внесоха в Общинската изборна комисия гражданският претендент за столичен кмет Мая Манолова и ръководителят на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата й Никола Вапцаров. „ Внасяме и 14 класьора с доказателствен материал за тежи нарушавания на изборния развой “, разгласи Манолова и посочи, че са ги класирали в четири групи – нарушавания, свързани с изборните списъци; нарушавания, свързани с изборните протоколи, направени в секционните изборни комисии; нарушавания, свързани с броенето на бюлетините и нарушавания, свързани с организацията на изборния развой.
„ По отношение на изборните описи, с изключение на разликата от над 100 000 гласоподаватели, оповестени за техническа неточност от уредниците на изборите сред първия и втория тур, установихме и 6700 души разлика в част втора на изборните описи “, уточни Манолова. „ Толкова са жителите на страни -членки на Европейски Съюз, които съгласно ОИК са включени в изборните описи, а съгласно общинската администрация, техният брой е единствено 44 “, добави тя. Манолова посочи, че има големи разлики и несъответствия сред протоколите, направени от ЦИК и тези, които са качени на уеб страницата на ЦИК. „ Тези разлики, несъответствия, разминавания, ремонти, дописвания, пренаписвания са в над 60% от протоколите на секционните изборни комисии. В над 900 секции има ремонти, дописвания, промени в секционните протоколи “, уточни още Манолова. Тя конкретизира, че включително влизат празни протоколи, неподписани протоколи, протоколи без фабрични номера или с разнообразни номера, протоколи с разнообразни ремонти, дописвания и промени в графите, отнасящи се до определянето на резултата и прочие и заключи, че в 60% от общия брой на секционните протоколи има нарушавания. Тя заяви още, че на втория тур на изборите има 700 000 недействителни бюлетини. „ Средно сметнато на първия тур на претендент за кмет се падат по 500 недействителни бюлетини, а на втория тур те към този момент са 3500 “, посочи Манолова. „ В същото време, добави тя – в протоколите с преобладаващо ромско население са изрядни и чисти и там няма недействителни бюлетини, което удостоверява нашата информация, че в тези секции е гласувано с авансово направени и попълнени бюлетини отвън изборните секции “.
Не бяха допускани представители на инициативни комитети и покровители на партии, а тези които са позволени, са държани на изолирано място, без да могат да следят какво се случва при предаването на протоколите и чувалите с бюлетините. уточни още Манолова. „ В резултат на това, в нарушаване на Изборния кодекс и в тежко нарушаване на разпоредбите, пликовете с протоколите са отваряни от сътрудници на ОИК, сътрудници на общинска администрация, които са нанасяли разнообразни ремонти и корекции в протоколите, което е извънредно съществено нарушаване.
Като друго нарушаване Манолова посочи екзитполовете, използавни за партийна агитация – „ безусловно манипулативно посочваха през целия ден разлика от 10 до 17% сред претендентите, което се оказа, че не е правилно, за да бъдат демотивирани гласоподавателите ".
Тя добави и множеството сигнали за пазаруване на гласове и манипулиране на вота. „ Ние сме подали над 20 тъжби, общо близо 40 тъжби за разнообразни нарушаване, във връзка с които нямаше реакция от правоохранителните органи и изборната администарция “, означи Манолова.

„ Внасяме тази тъжба поради справедливостта, безапелационна е тя и акцентира, че става дума за тежки злоупотреби с гласовете на хиляди столичани от изборната машина на ГЕРБ. „ Изборната машина включи и направи съучастници голям брой жители в управлението на вота, в пазаруването, в продаването на гласове, а чиновници на столичната администрация – в нарушаването на разпоредбите при приемането на протоколите и изборните бумаги “, безапелационна е Манолова и разгласи, че това не би трябвало да бъде оставено без последици и по тази причина внася жалбата – „ с цел да бъдат разобличени изборните нарушавания и фалшификации “.
" Какво ще се случи и дали ще се откри кой да се произнесе в сходство със Закона, следва да забележим. 14 класьора с доказателства демонстрират тежки нарушавания на изборния развой, които биха довели до различен резултат ", безапелационна е тя. Манолова разгласи, че ще бъдат сезирани и интернационалните организации ОССЕ, ПАСЕ, Венецианската комисия за метода, по който се организират изборите в България, а също и посланиците на страните-членки на Европейски Съюз и Съединени американски щати за многочислените изборни нарушавания. Освен това, добави Манолова – „ през днешния ден с жителите слагаме началото и на петиция за почтени избори, с която настояваме за анулиране на вота в София, за електронно и машинно гласоподаване, които не биха позволили тези безобразия, за ясни правила за екзитполовете на социологическите организации, настояваме също по този начин за дейна регистрация, а не за описи с хиляди мъртви души, както се оказаха изборите в София, заставаме и зад преференциалното гласоподаване с гледище да не се пробва Народното събрание да отстрани преференциите. “
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР