Жалба във Върховния административен съд с искане да бъде бъде

...
Жалба във Върховния административен съд с искане да бъде бъде
Коментари Харесай

Камарата на архитектите: Сградата за детска болница е невъзможна, незаконна и опасна!

Жалба във Върховния административен съд с искане да бъде бъде спряна публичната поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, планувани за бъдещата детска болница в София внесе Камарата на архитектите. Делото е планувано за 11 ноември .
От браншовата камара са безапелационни, че постройката е невъзможна и противозаконна в настоящето й положение, а най-важното – ще бъде рискова .

„ Нормите за земетръс разрешават до 8-етажна болница в София. Според Общия организационен проект и Подробния организационен проект п едиатрията не може да е по-висока от 20 метра . През 2011 година съществуващият недовършен градеж е избран за унищожаване с Подробния организационен проект на столицата и се планува построяването на нова, друга по настройка детска болница на 5 етажа . Всичко това прави остарелия градеж, както и публичната поръчка за довършването му, изцяло противозаконни. Общият организационен проект и Наредбата за земетръс могат да бъдат изменени. Поправките ще лишават години, само че няма да трансформират обстоятелството, че бъдещата национална педиатрия ще е рискова – за децата, родители им и медицинския личен състав “, се сочи в известие на Камарата.
Припомняме, че плануваният финансов запас за обекта е 95 442 000 лева с Данък добавена стойност . Преди два дни в Министерството на здравеопазването бяха отворени постъпилите три предложения за осъществяване на инженеринговата поръчка. Тя е за планиране, строителство и авторски контрол на бъдещата национална многопрофилна детска болница.

Предложения постъпиха от консорциум „ Детска болница-София “ (с участници „ Климатроник “ ЕООД, Иновасионес Техникас Ен Симентасион СА ДЕ Сухопътни войски и Проес Консулторес СА), консорциум „ Детско здраве “ (с участници „ Главболгарстрой “ АД, „ ГБС-Пловдив “ АД и „ Главболгарстрой Интернешънал “ АД) и Обединение „ Здраве за децата на България “ (с участници „ Трейс Груп Холд “ АД, „ Смарт Билд Дигитал “ ЕООД, „ Монолит “ АД и „ Инжпроект “ ООД).
От Камарата през днешния ден разясняват и следното:
Грубият градеж е стартират през 1978 година За толкоз време всяка постройка старее. 12-те етажа бетон и арматура са били изложени десетилетия наред на дъжд, сняг, лед и зной без никаква отбрана. Това значи, че процесите на изхабяване, ръждясване и рушене са протекли още по-бързо.
Експерти, в това число от Министерството на здравеопазването, стигат до същия извод още през 2004 година Тогава концепцията за детска болница отново е на дневен ред и Народното събрание е поискало мнения и отчети какво да се прави. Експертите споделят, че по недостроения корпус са настъпили непоправими градивни провали и предлагат да се построи нова постройка, съобразена със международните стандарти.
Въпреки това през април 2019 година Министерство на здравеопазването прави задание и афишира социална поръчка за дотъкмяване на градежа. Заданието за планиране е ненапълно и некадърно. И отваря необятно вратата за злоупотреби.
Специфичните инженерни системи и тяхната непрекъсната работа са жизненоважни и животоспасяващи във всяка болница. Електричество, вода, климатизация, осигуряваща микроклимата и стерилността на въздуха, съоръжения за О2 и други медицинските газове – качеството на инженерните системи предрешава борбата за живота на болния. За тях обаче няма дума в заданието на Министерството на здравеопазването за планиране и строителство на националната детска болница.
Едно малко отклоняване. Болниците са измежду най-големите потребители на сила. При междинна дълготрайност на прилагане на постройката сред 50 и 100 година, разноските за електричество са стотици милиони левове. Ето за какво актуалните лечебни заведения се проектират като пасивни здания с ниско ползване и със лично произвеждане на сила. В Ливърпул да вземем за пример детската болница създава сама към 60% от нужната сила. Подобни модерни условия в техническото задание на Министерство на здравеопазването няма.
Болниците са изключително значими в случаи на естествени бедствия, терористични актове, военни спорове, тъй като би трябвало да обезпечат освен своите пациенти, само че и потърпевшите. Затова постройката би трябвало да устоя на мощни трусове, да има лично електрозахранване, резервоари за вода и храна, да може действа макар катаклизмите на открито. Само че за заданието на Министерство на здравеопазването това не важи. Там няма и дума за по-високи  условия от минималните, заложени с наредбите за строителство. Впрочем няма дума даже за условия, които съгласно нормативната уредба министерството би трябвало да укаже в заданието.
Няма никаква концепция за броя на паркоместата, да не приказваме за хеликоптерна площадка за незабавните случаи. Няма мисъл за построяването на топла връзка със прилежащата университетска болница „ Майчин дом “.
Този лист с пропуски, недостатъци, разминавания и заложени недомислия на границата на престъпното може да бъде удължен. Но и по този начин е ясно, че бъдещата, чакана с десетилетия постройка на детската болница, ще е рискова за всички, които се нуждаят от нея.
Обществената поръчка е за дотъкмяване на остарелия градеж на инженеринг. Т.е. всички стадии в основаването на постройката – планиране, строителство и авторски контрол, ще бъдат поверени на строителя. По предписание неговата цел като комерсиално сдружение е да извлече оптималната облага при минимални разноски. Целта на възложителя (МЗ) би трябвало да е тъкмо противоположната – оптимално качество при минимални разноски. Проектантът и надзорът са двете страни в този развой, които би трябвало да защитят интереса на възложителя Министерство на здравеопазването. Но в случай че те са посочени от строителя или са негови чиновници, чий интерес ще бъде предпазен?
Инженерингът е позволен само, когато към този момент е основан абстрактен план на постройката. В случая липсва даже предпроектно изследване.
След публикуването на публичната поръчка КАБ предизвести здравното министерство, че заданието е необразовано и залага големи рискове. Предложи и безплатно да помогне за написването на професионално задание дружно с камарата на инженерите. Министерството на здравеопазването отхвърли.
Затова архитектурната гилдия апелира поръчката пред Комисия за защита на конкуренцията. Жалбата беше отхвърлена. За министерството и Комисията поръчката дава отговор на Закона за публичните поръчки. Широката рамка на този закон обаче не прави разлика сред строителството на болница и постройка за търговията с плод и зарзават, както е написана в съответния случай. За строителството на болница условията са доста и са характерни, съобразени с дузина закони и още няколко пъти по толкоз наредби, стандарти и условия. Без да се броят международните нововъведения в тази област. Нищо от това не е заложено в публичната поръчка. Напротив!
На 30 септември КАБ внесе във Върховен административен съд тъжба против изискванията в публичната поръчка. И още веднъж даде време и опция на здравното министерство да отдръпна поръчката и да приготви умело заданието за детската болница. Няма реакция.
Обществото чака да получи нова съвременна постройка, построена по последните софтуерни условия. Това няма да се случи, в случай че бъде изпълнена тази социална поръчка.
Заложените в тази социална поръчка гафове залагат ремонт на ремонта на ремонта до безкрайност. Залагат доста повече от хипотетичните 95,4 млн. лева публични пари. Но най-лошото е, че в залог ще бъде сигурността и животът на доста хора. Децата ни и лекарите ни не заслужават това! Децата ни и лекарите ни заслужават най-хубавото!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР