Жалба в Конституционния съд подаде омбудсманът Мая Манолова - срещу

...
Жалба в Конституционния съд подаде омбудсманът Мая Манолова - срещу
Коментари Харесай

Манолова с жалба заради забрана пенсионери да работят държавна работа

Жалба в Конституционния съд подаде омбудсманът Мая Манолова - против промени в Закона за държавния чиновник, станали факт през преходни и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2019 година.
По създание Манолова смята, че не може да бъде забранявано на излезли към този момент в пенсия хора да се кандидатират и да работят на държавна служба. Става въпрос за най-масовата група от пенсионери с цялостен размер на пенсията; по член 68а - пенсионери с понижен размер на пенсията; по член 69 - военнослужещи и приравнени към тях служещи от бранш " Сигурност " ; по член 69б – работещи при изискванията на І-ва и ІІ-ра категория труд.
Според Манолова измененията са в нарушаване на конституционните обществени права – на труд, трудово заплащане и публично обезпечаване, равенството на жителите пред закона и правилата на правовата и обществената страна. В жалбата публичният бранител показва, че " законодателят е основал „ законодателен акт”, с който разпорежда директно и директно всеобщо преустановяване на служебните правни отношения със стотици и хиляди държавни чиновници ".
Припомняме, че преди над 3 години с промени в Кодекса за общественото обезпечаване (КСО). Съгласно смяната тогава избрани държавни чиновници и изключително в армията ни, които " имат нужния застрахователен стаж за пенсия, могат да се пенсионират без да се изисква освобождение от работа, уволняване или преустановяване на правното отношение ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР