Жалба срещу решението на Административния съд в София за осигуряване

...
Жалба срещу решението на Административния съд в София за осигуряване
Коментари Харесай

ЦИК обжалва решение на Административния съд за машинното гласуване

Жалба против решението на Административния съд в София за обезпечаване на машинно гласоподаване ще внесат от Централната изборна комисия (ЦИК). Очаква се това да стане до края на деня, осведоми БНР.

Според решението на съда, до половин година ЦИК е задължена да обезпечи машинно гласоподаване във всички секции. Този ангажимент е записан в Избирателния кодекс.

Комисията разиска претекстовете на жалбата си. Един от тях ще бъде по недопустимост на решението на съда.

Припомняме, че делото за въвеждането на машинно гласоподаване бе формирано по тъжба на някогашните депутати Мартин Димитров и Петър Славов.

Припомняме, преди предварителните парламентарни избори на 26 март 2017 година стана ясно, че от ЦИК заделят най-вече 15 млн. за машинно гласоподаване. От ЦИК оповестиха социална поръчка за машините за изборите на 26 март. Решението за откриването на процедурата бе оповестено късно в петък на уеб страницата на комисията - на 10 февруари 2017 година

ЦИК бе принудена да разгласи поръчката, откакто Върховният административен съд (ВАС) я задължи да обезпечи машинно гласоподаване във всички изборни секции, а не както в началото бе планувано единствено в 500.

Министърът на финансите преди няколко дни акцентира, че са длъжни да обезпечат пари за машинното гласоподаване.

На 2 февруари стана ясно, че избраните 30 млн. за този избор няма да стигнат за машинно гласоподаване.
Тогава представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова разгласи, че към момента няма проект сметка какъв брой пари ще трябват за машинен избор. Не можело да пуснат социална поръчка преди Указа на президента за датата на предварителния избор.

Ден по-рано от Нова република разясниха, че при машинното гласоподаване няма изгубване на гласове. Тогава - на 1 февруари 2017 година, Върховен административен съд разпореди машинно гласоподаване на всички места.

Дни по-късно - на 5 февруари 2017 година ЦИК разгласи, че машинно гласоподаване ще има.

На 25 февруари 2017 година стана ясно, че няма да има машинно гласоподаване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР