Жалба от Десислава Иванчева против решението на ЦИК, с което

...
Жалба от Десислава Иванчева против решението на ЦИК, с което
Коментари Харесай

Съдиите от ВАС решават да пратят ли казуса `Пеевски-Карадайъ в КС по жалба на Иванчева

Жалба от Десислава Иванчева срещу решението на ЦИК, с което Атидже Алиева-Вели и Искра Михайлова-Коларова станаха евродепутати от листата на Движение за права и свободи вместо Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, събира през днешния ден на пленум съдиите от Върховния административен съд. 

Той ще се организира от 15,30 часа, оповестиха от Върховен административен съд. Върховните съдии би трябвало да вземат решение дали да бъде сезиран Конституционният съд с стимулирано искане да се произнесе по законността на избора на член на Европейския парламент от Република България.

Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявки на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да отдръпват всъщност единодушието си за присъединяване в изборите след провеждането на самите избори съставлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното изборно право и с демократичните правила на страната. Решение № 456-ЕП/31.05.2019г. на ЦИК, с което тези заявки за отдръпване на единодушие се зачитат, нарушава Конституцията на Република България и по-специално текста на чл.57, ал.2 от Конституция на Република България, който не позволява корист с права, както и тяхното практикуване, в случай че то накърнява права или законни ползи на други, написа в жалбата.

Върховният административен съд е притежател на правото да оспори законността на извършените на 26.05.2019 година избори за членове на Европейския парламент от Република България, както и законността на избора на обособен член на Европейския парламент от Република България.

Съгласно член 394, алинея 2 от Изборния кодекс Върховен административен съд може да сезира Конституционен съд въз основа на постъпило в период оборване от претендентите за членове на Европейския парламент от страната ни, партиите, обединенията и лицето, което съставлява инициативния комитет, записали претенденти в изборите, изясняват от Върховен административен съд. 

Десислава Иванчева, която организира акцията си за вота като самостоятелен претендент за евродепутат под домакински арест, получи поддръжка от 1,55 на 100. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР