Жалба на Малайзия срещу ограниченията, налагани от ЕС върху употребата

...
Жалба на Малайзия срещу ограниченията, налагани от ЕС върху употребата
Коментари Харесай

СТО отхвърли жалбата на Малайзия срещу ЕС за палмовото масло

Жалба на Малайзия против рестриктивните мерки, налагани от Европейски Съюз върху използването на основани на палмово масло биогорива, беше като цяло отхвърлено от Световната комерсиална организация (WTO), съобщи ДПА, представени от Българска телеграфна агенция.

Спорът е от 2018 година, когато Европейски Съюз одобри регулации за минималното количество възобновими горива, които страните членки би трябвало да употребяват в транспортния си бранш. Европейски Съюз посочи, че биогорива, за чието произвеждане са били изсечени гори, не могат да се употребяват за постигането на заложените цели. Това се отнася в най-голяма степен за палмовите масла.

Малайзия, която е главен състезател в бранша, твърди, че ограниченията нарушават комерсиалните практики и през 2021 година внесе тъжба в СТО.

В свое решение орган на СТО поддържа позицията на Европейски Съюз, само че разкритикува параметрите на регулацията. Един член на панела даже гласоподава в интерес на Малайзия.

Малайзия може да апелира, само че арбитражното тяло на СТО не работи от четири години насам поради вътрешни битки към промяната на системата за споразумяване на разногласия на организацията. Заведените до момента тъжби не престават да отлежават.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР