Жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург

...
Жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург
Коментари Харесай

Предприемач с жалба в Страсбург за „Супер Перелик“, а бетонът му наистина захапа планината

Жалба до Европейския съд по правата на индивида в Страсбург против България е изпратил изпълнителният шеф на „ Перелик Инфраструктурна Компания “ АД – Смолян, Кирил Асенов. Бизнесменът, чийто е планът за „ Супер Перелик “, подал недоволството си през 2018-та година, излиза наяве от Годишния финансов доклад на сдружението.
Жалбата е против въведената през 2009 година с решение на Народното събрание безспорна възбрана за смяна на предназначението (съответно застрояването) на гори и земи от горския фонд, добити от физически и юридически лица посредством подмяна.
А преобладаваща част от терените в плана „ Спортно-туристически център Перелик “ са добити точно посредством подмяна.
На процедура краткотрайният мораториум попречва стартирането на плана, прозорливо обагрен в зелено от неговите основатели. Той срещна преди повече от 10 година съдбоносен отпор от редица екоорганизации в страната, а и не дребна част от локалното население, претендиращи за благосъстоятелност над терени в обсега на ски-центъра.
Кирил Асенов е ръководител на Съюза на работодателите в Смолян, който е групов член на КРИБ, управлявана от Иво Прокопиев. В регионалния град той сътвори и политическа конструкция – Коалиция за развиване на община Смолян, която има 7 съветника в локалния парламент и работи в тясно съдействие с Реформаторския блок на локално равнище.

В Смолян настойчиво се стартира версията, че Асенов е основател на картел в града за ниско възнаграждение на работещите сред „ Арексим “, „ Костал “ и „ Ариете “. Последно се спекулира, че „ съветвал “ и в чепеларската фабрика за ски да понижат заплатите.  
Припомняме, че упоритостта на бизнесмена е да сътвори ски-център с три пъти повече писти от тези в курорта Пампорово. " Ако не ми се пречи, до началото на зимния сезон в региона ще има 4 лифта и писти повече от Пампорово ", споделя преди 14 години предприемачът.
Той е притежател на компания " Арексим " и към оня миг показва подготвеност да влага 32 млн. лева в ски-центъра.
Проектът е върху терен от 2193 хектара. Предвиждаше по едно време 16 лифта, 8 влека, 3 подкрепителни пункта за 1500 души, паркинг за 3000 автомобила, ски-гардероби. После - 50 писти с дължина 217 км, 24 лифта, 16 изкуствени езера, покрити паркинги и хотели в ниската част плюс конгресен център, голф игрище, 4 заведения на върха и други
До 1994 година Кирил Асенов към момента е малък смолянски предприемач с огромни упоритости, писа в свое следствие преди години вестник " Сега ". Той стартира да изкупува гори в региона на Смолян, които по това време вървят на ниска цена. Постепенно се снабдява с към 200 дка в основни за бъдещия курорт терени.
„ Ден преди парламентарните избори - на 24 юни 2005 година Министерството на земеделието дава зелена светлина на компанията на Асенов " Уинтер спорт " да получи 437 дка гори в Смолян и с. Стойките против 800 дка в Габровско. Новополучените парцели попадат на територията на държавните лесничейства " Пампорово ", " Смолян " и " Широка лъка ". От тях към 400 дка са иглолистни гори, 10 дка са широколистни, останалите са голи горски площи. Според показаните документи в плана ще се вложат 185 млн. евро, има писмо за поддръжка от ДСК, а съветник по финансирането е " Булброкърс ", благосъстоятелност на издателя на вестник " Капитал " Иво Прокопиев “, писа още изданието.
На 26 юли 2006 година Министерството на земеделието прави най-голямата подмяна в историята - дава 2401 дка гори в Смолян и Пампорово против терени в разнообразни краища на страната (Троян Габрово, Плачковци, " Русалка " ).

В плана " Супер Перелик " се преплитат доста ползи. Основен мотор е Асенов. Той е притежател на " Уинтер спорт ", преобразувано по-късно в „ Спортно-туристически център " Перелик " АД. 50% от акциите в този център се държат от " БК проджект ", благосъстоятелност до 2012 година на кипърската офшорка „ Шапиро Инвестмънтс Лимитед “, а от м.г. е еднолична благосъстоятелност на „ Апостолови партнерс “ ООД на Росен и Красимир Апостолови. „ БК Проджект “ държи и мажоритарния пакет акции от „ Летище Пловдив “ АД.
Придобитите посредством заменки гори са в актива на основаното сред община Смолян и компанията „ СТЦ Перелик “ на Кирил Асенов ново сдружение „ Перелик Инфраструктурна компания “ АД.
В началото „ Перелик Инфраструктурна Компания " АД е с капитал 50 000 лева (5000 акции). На „ СТЦ Перелик ” са записани 3749 акции за 37 490 лева, съставляващи 75% -1 акция, а община Смолян е с 1251 акции за 12 510 лева, съставляващи 25% + 1 акция от капитала.
След придобиването на още терени посредством подмяна, през 2009 година капиталът на сдружението се усилва на 110 244 930 лева
Увеличението на капитала от страна на „ СТЦ Перелик “ е непарична вноска от 71 млн. лева на цялото комерсиално дружество, като цялост от права, отговорности и в действителност връзки. За община Смолян нарастването е под формата на земи в размер на 39 млн. лева Така акциите на сдружението стават 11 024 493 броя.
Сега „ СТЦ Перелик “ има 64,44% от тях, а община Смолян - 35,56%.
В годишния финансов доклад на „ Перелик Инфраструктурна компания “ се показва, че смяната в Закона за горите от 2009 година оказва отрицателно въздействие върху реализацията на плана.
Според доклада въведената възбрана за строителство и за смяна на предназначението на земи и гори от горския фонд не регистрира самостоятелните особености на обособените планове и все още отсрочва действителния старт на строителството, „ макар екологичната, икономическата и обществената аргументираност на плана “.
В него написа още, че „ мнението на експерти в интернационалната отбрана на съществени права на икономическите субекти, и по-специално в границите на процедурите, регламентирани в Европейската спогодба за отбрана правата на индивида и главните свободи, е, че Параграф § 3 от Преходни и заключителни разпоредби опонира на настоящия Закон за горите с член 1, алинея 1, изр. 1 и алинея 2 от Протокол № 1 към Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида и главните свободи “.
Точно в тази връзка сдружението преди година е подало тъжба до Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. „ Към момента към момента няма отменяне или връзка на жалбата. Надяваме се, че при уважаването на желае от страна на Европейски съд по правата на човека ще бъде преодоляна законодателната спънка, която сега попречва стартирането на плана “, се сочи още в доклада.
И в новия, както и в предходните доклади, сдружението е непроменяемо на загуба.
С мотив, че управлението му счита да осъществя спомагателни лични доходи, стартира да гради ферми, сякаш с желание за развъждане на овце „ посредством паша, при оптимално близки до природата условия “.
Смолянчани, както и посетители от вътрешността на страната, са снимали единия от градежите и той по никакъв начин не наподобява на селскостопанска постройка, както се води.
За другата – „ Животновъдна постройка за сезонно обитаване на овце - персонално стопанство с направление „ Месо “, има единствено ров, само че планът е по-скоро за алпийска вила. 

Ето какво написа за тях във финансовия доклад: „ В началото на 2018г. се взе решение за построяването на две здания - Селскостопанска постройка с помещение за едрогабаритна техника и Животновъдна постройка за сезонно обитаване на овце - персонално стопанство с направление „ Месо “, като строителството им стартира през втората половина на годината. Финансирането на двата обекта се реализира посредством лични и заемни средства, получени по Договор за заем от 02.07.2018г., подписан с „ Арексим “ЕООД “.
Става въпрос за сумата от 1,3 млн. лв.. „ Заемът е целеви и е обвързван със стартиралото през годината строителство на две здания, които да подкрепят разширението и разнообразяването на реализираната досега активност. Към 31.12.2018г. усвоената част от заема е в размер на 848 хил.лв. “, е конкретизирано в доклада.
Дотук в територията на стопанисваната от Кирил Асенов планина се заформят три скандални здания.
Недоволството и на локалното население, а и на туристите, които снимат и пращат фрагменти и гневни текстове до съвсем всички централни медии, стартира с така наречен „ Къща на мечките “. По план и тя е селскостопанска сграда, само че в нея годишно се организира „ Джаз фестивал “, а през останалото време се популяризира, най-много в медиите на Прокопиев, като къща за сред 10 и 18 посетители.

За нея Кирил Асенов (чрез другата си компания „ Перелик Истейтс “) е изкарал утвърждение да разшири и реконструира като построи и пункт още веднъж за предпазване на едрогабаритна селскостопанска техника.
Трите „ селскостопански “ здания са в пасища.  
Точно поради това им официално предопределение обаче настояванията му за строителство минават гладко. Те са стимулирани с член 2, алинея 1, т. 2 от Наредба №19 от 2012 година на Министерство на земеделието и храните, че „ Без смяна на предназначението на земеделските земи в тях се позволява застрояване с обекти, обвързвано с използването им, чиито функционалности са съвместими с предназначението на земята, както следва: - при парцели с повърхност над 10 дка - на селскостопански здания, постройки и уреди за предпазване на растителна и животинска продукция и развъждане на животни според приложението, в това число инженерни мрежи и уреди за благоустрояване на парцелите и на пространства за обитаване от семействата на притежателите на земята и/или на лицата, които създават селскостопанска продукция от съответните аграрни земи “.
Построената, само че още непусната в деяние постройка е в местността „ Карлък “, землище на с. Стойките. Обособената повърхност за нея е 1700 кв.м, като застроена повърхност на обекта би трябвало да е 321,7 кв.м с кинт до 0,4, т.е. 450,2 кв.м.

Другата постройка – за сезонно развъждане на овце, която е стадий ров, още веднъж е в местността „ Карлък “, само че в землището на с. Мугла. За нея оптимално допустимата повърхност е 3733 кв. м, компактност на застрояване до 20%, кинт до 0,4, озеленяване 50-70%, и до два етажа.
На 1 септември някогашната зам.-кметица на Смолян Татяна Фачикова пусна ядосан пост във Facebook със заглавие: „ ПЕРЕЛИК - НАТУРА 2000- СТРОИТЕЛНА ПЛОЩАДКА “.
„ Тъжно и грозно!!!!! Безсилни ли сме, хора? На Перелик - мястото, наричано от доста туристи и фенове на Природата- " Извънземно място " се е трансформирало в грозна строителна площадка! Днес видях две строителни площадки и две прелестни места, превърнати в хранилище за строителни боклуци и..... пътища, по които се движи разрушителната за Природата техника! Призовавам кмета на Община Смолян - г- н Николай Мелемов, приканвам прокуратурата, приканвам ДНСК и всички контролни органи да ревизират законността на градежите на Перелик. Колко градежа са позволени на Перелик????? и за какво???????? Единия е на входа на Перелик а другия/сезонен овчарник с 3-4 метра изкоп/, е навръх върха, който се вижда от гр.Смолян,по пътя за поделението ще се види площадката за боклуци / а можи би на по-късен стадий да бъде строителен обект?/. Обръщам се и към всички читави Природозащитни организации! “, писа Фачикова.

Заради този сигнал кметът на Смолян Николай Мелемов назначи комисия, в която са включени няколко институции, със задача да извършат инспекция на място. За констатациите от инспекцията ще съобщим в допълнение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР