Жалба до Европейската комисия срещу свърхправомощията на банките и фирмите

...
Жалба до Европейската комисия срещу свърхправомощията на банките и фирмите
Коментари Харесай

Юристи сезират Брюксел за свръхправомощията на банките у нас

Жалба до Европейската комисия против свърхправомощията на банките и компаниите за бързи заеми и за събиране на задължения е изпратила гражданската платформа " Изправи се.БГ ", чийто ръководител е Мая Манолова. 
" Причината да се обърнем към европейските институции е бездействието и неналичието на политическа воля от страна на държавното управление, на Народното събрание и на министъра на правораздаването, да защитят жителите от свръхправомощията на банките и другите финансови институции и опита им да заблудят европейските институции, че са спазали рекомендациите, които им бяха отправени от Европейска комисия през януари 2019 година ". Това съобщи Манолова през днешния ден по време на конференция, в която присъединяване взеха юристите Веска Волева и Десислава Филипова, които са внесли жалбата.
Тя е адресирана и до Комисията на Европейския парламент по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) и до Комисията на Европейския парламент по петиции (PETI) с искане да не се закрива наказателната процедура против България
През януари 2019 година Еврокомисията даде двумесечен период на българските институции да поправят българското законодателство, тъй че да не се дава опция на банките и монополните сдружения да включват нерадноправни клаузи в ущърб на потребителите. 
По този мотив през февруари 2019 година, в качеството си на омбудсман, Манолова дружно с юристите Филипова и Волева внесоха промени в Гражданския процесуален кодекс. Част от предложенията бяха гласувани през ноември, само че не бе признато прекъсването на насилственото осъществяване върху имуществото на длъжника за възобновяване на правосъдно решение за съществуването и размера на дълга. По този метод и в бъдеще цялото имущество на длъжника ще може да бъде разпродадено от банката и без правосъдно решение, единствено по извлечение на сметки на банката. Изключения ще се позволяват, в случай че длъжникът показа писмени доказателства, че не дължи, че дългът е погрешно изчислен или че договорът му с банката има неравноправни клаузи.
„ На процедура в хода на разискванията на нашия законопроект, министърът на правораздаването Данаил Кирилов направи един трик, един пирует, напряко едно салто. По време на правната комисия той отбрани опцията да бъде спряно насилственото осъществяване против жилището на длъжника най-малко до произнасянето на съда на първата правосъдна инстанция. Но по-късно, в пленарна зала, се извъртя на 180 градуса, изметна се от позицията си, като намерено се базира на настояването на асоциацията на банките и по този метод народните представители за следващ път предадоха ползите на жителите за сметка на ползите на банките. Банковото лоби удържа поредна победа в Народното събрание в борбата си против потребителите ”, сподели Манолова.
Тя е възмутена от опита на институциите да показват направените промени като осъществяване на рекомендациите на Европейска комисия. Очакванията са Брюксел да натисне българските институции в действителност да приведат законодателството във тип, в който да бъдат предпазени жителите, а не банковото лоби.
В жалбата се повдига и въпросът за неналичието на отбрана на потребителите, когато банки или кредитори са обезпечили своето взимане със записна заповед. Тя най-често се употребява от компаниите за бързи заеми, които подсигуряват дълга посредством нея. " При записна заповед съдът няма по какъв начин да се ревизира дали има неравноправни клаузи ", изясни Манолова.
Изправи се.БГ слага въпроса и за компаниите за събиране на вземания, за чиято работа липсвали правила и европейско законодателство. „ В качеството си на омбудсман неведнъж настоявах за основаване на правила за работа на тези компании и да нямат опция да събират вземания от сдружения, които дават публични услуги ", добави Манолова.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР