Жак Превѐр (на френски: Jacques Prévert) е френски поет, сценарист

...
Жак Превѐр (на френски: Jacques Prévert) е френски поет, сценарист
Коментари Харесай

Роден е Жак Превер, френски поет

Жак Превѐр (на френски: Jacques Prévert) е френски стихотворец, сценарист и създател на текстове на песни.
Издал няколко стихосбирки, измежду които „ Слова “ („ Paroles “, 1946), той придобива известност със своя безцеремонен език и с игрите на думи. Стиховете му стават известни във френскоезичния свят и са мощно застъпени в програмата на френските учебни заведения. Превер написа също скечове за театъра, песни, сюжети и разговори за киното, където се трансформира в една от водещите фигури на поетичния натурализъм.
Първоначално обвързван със сюрреализма, по-късно стиховете му са най-често свързани с тематики от ежедневния живот в Париж в средата на 20 век. От 1928 по 1972 година са направени 175 записа на вокални осъществявания на негови стихове. Множество звезди на естрадата имат в своя репертоар песни с думи на Превер – Катрин Соваж, Ив Монтан, Жулиет Греко, Марлене Дитрих, Симон Синьоре, Тино Роси, Серж Генсбур.
Превер е създател на сюжетите на няколко кино лентата, множеството от тях на режисьора Марсел Карне. Сред тях е „ Децата на парадайса “ („ Les Enfants du paradis “, 1945), за който е номиниран за премия „ Оскар “ за най-хубав автентичен сюжет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР