Jaguar официално показа и даде въэзможност на избрани автомобилни журналисти от Европа

...
Jaguar официално показа и даде въэзможност
на избрани автомобилни журналисти от
Европа
Коментари Харесай

Jaguar I-Pace – една истинска революция! - видео

Jaguar публично сподели и даде въэзможност на определени автомобилни публицисти от Европа да прегледат нескрито и да покарат първият си изцяло електрически модел – кросовъра I-Pace. Карането не беше доста - на полигон край летището и ни даде възможност за малко да покараме и усетим първи автомобила с доста изненадващо ръководство вид слалом с неочаквано показващи се порти на полигон.

Изборът на модел за сегмента SUV за първият изцяло електрически сериен модел на Jaguar Land Rover е извънредно смела крачка с просто пояснение. Първата й цел е изпреварването на съперниците като Mercedes, BMW и Audi, а втората намиране на правилно място в бранша на автомобилите тип SUV със “зелено ” задвижване. И докато при естествените кросовъри с класически силови елементи и хибридни задвижвания има необикновено жестока борба за парченца от тортата, в пазарния сегмент на новата електрическа огромна английска котка има само един съперник към този момент - Tesla Model X.

Jaguar I-Pace EV400, цифрата значи мощноста на колата, има два електромотора, по един за всяка ос. Кросовърът е необикновено пъргав – форсира се от място до 100 км/ч за само 4,8 секунди, само че оптималната му скоросте ограничена на равнището от 200 км/ч.



Захранването на електромоторите се осигурява от блок литиево-йонни акумулатори на компанията LG-Kem с общ капацитет от 90 кВтч. По новия ездови цикъл WLTP зарядът й стига за изминаване на 480 км. Пълното презареждане от битовата елмрежа лишава 10 часа, а експресното до 80% от зарядно с мощ 100 кВт става за 40 минути. Акумулаторът има блок за предварителна подготовка, ускоряващ процеса на зареждане и автоматично понижаваща или покачва температурата на акумулатора при включването към зарядното устройство или елмрежата.

Независимо от немалката маса на колата – малко над два тона, тя предлага доста спортна управляемост, което е била и една от задачите на основаването й – да запази “генетиката ” на същински Jaguar. Машината е с идеално систематизиране на масата по оси – 50 на 50, а разположеният в дъното на купето блок батерии, смъква сериозно надолу общият център на тежеста и съотвно придаващ й допълнителна устойчивост в завоите. Окачването е подобно на това при кросовъра F-Pace – мултилинк начело и откъм гърба, пневматично с три равнища на пътен луфт.



При преставянето през днешния ден на модела пред журналистите, шеф-дизайнерът на марката Ян Калъм показа че новото електрическо задвижване дава непозната досега свобода за въображението на дизайнерите. “Автомобилът е с трагичен профил тип “изнесена напред кабина /cab-forward/ и притежава неповторими пропорции и изключително богато вътрешно пространство. Искахме да направим най-желанията електрически автомобил в света и смятам че се справихме с това предизвикателство. ”



Кросовърът има мощно изразена купеобразна форма и наподобява даже на хечбек. В екстериора са взети специални мерки за намаление на аеродинамичното съпротивление, което е в границите на 0,29, а британците признават, че са се вдъхновявали за някои неща от суперкара Jaguar C-X75! За разлика от колите на Tesla, които нямат радиаторни решетки, при I-Pace е налице типичната предна част за новите SUV модели на Jaguar, освен с цел да припомня за “генетиката ” на модела, само че и с цел да се охлаждат дейно радиаторите на укумулатора. В нея са монтирани специални дейни, електронно управляеми жалузи, които се отварят автоматично при потребност от по-силно охлаждане на електросистемата.



Салон е по последните трендове – минимум бутони и “врътки ”, на централната подпора има два екрана – горният за инфотеймънт системата и навигацията, а долният за климатика и други второстепенни функционалности. Бутонът за задействане на машината е на централната конзола. Използвана е новата информационно-развлекателна система Touch Pro Duo, навигацията регистрира топографията на маршрута, “учи ” се от предишните повтарящи се пътувания и го прокарва на тяхна база. Обновленията на системите в Jaguar I-Pace ще са с потребление на безпроводните мрежи. Jaguar стартира с новия модел приложението Алекса с гласов контрол, което разрешава на собственика да си “разговаря ” със системата и да получава информация за положението на автомобила, като равнището на зареждане на акумулатора.

Моделът наподобява по-голям в сравнение с е всъщност, поради купеобразната си форма – дължината му е 4682 мм, само че заради липсата на типичен мотор е неговите агрегати под предния похлупак, кошът е по-къс и осигурява повече пространство в салона, особено в задната част, което е съпоставими с колите от по-горния луксозен клас. Заради удълженото междуосие - 2990 мм и отсствието на централен тунел, пространството за краката на задните пасажери е цели 890 мм. Багажникът също впечатлява – размерът му е 656 литра, а при прегъване на задните седалки нараства до если сложить второй ряд сидений, увеличивается до 1453 литра до подпрозоречната линия. В основата на Jaguar I-Pace е алуминиевият /близо 90% от хвъркатия материал/ корпус в долната част на конструкцията им е херметичната кутия на акумулатора.



До края на годината новата машина ще стигне до формалните дилъри на марката, а поръчки ще се одобряват още през лятото. Според непотвърдена информация цената ще потегля от към 70 000 евро, което е доста по-ниско от тази на Tesla Model X, пък и британската машина ще се продава като нормален модел със съответната гаранция и сервизиране, за разлика от американския. I-Pace се поизвежда в Австрия по контракт от компанията Magna Steyr, а журналистите на процедура се убедихме че Jaguar поведе с едно на нула на германските си премиум съперници с реалното производство на първокласен електрически автомобил и то от категорията SUV. Audi ще показа своя електрически SUV e-Tron едвам през лятото, а електрическият седан Porsche Misson E в серийно изпълнение ще забележим може би едвам в края на годината.

Женева
Иля Селиктар, видео и фотоси на създателя и JLR
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР