Жаблек е многогодишно едро тревисто растение от семейство Бобови. Известно

...
Жаблек е многогодишно едро тревисто растение от семейство Бобови. Известно
Коментари Харесай

Лечебното растение, което понижава кръвната захар

Жаблек е многогодишно едро тревисто растение от семейство Бобови. Известно е още с имената гърличе и конски ребра.

Расте из влажни сенчести места в ровове, край канали, туктам из цялата страна докъм 1300 м надморска височина.

Многогодишно голо тревисто растение с разклонено и високо до 1 м набраздено стъбълце. Листата са прилистници, текоперести, 11-21 линейно елиптични листчета, които приключват на върха с късо осилче.

 жаблек растение iStock

Цветовете са синкаволилави, рядко бели , със звънчевидна 5-делна чашка, 5-листно венче, формирано от тъпа ладийка, знаменце и две крилца, 10 тичинки и един плодник. Те са събрани в едри гроздовидни съцветия. Плодът е линеен многосеменен фасул.

Билката съдържа гванидиновото производно галегинин с хипогликемичко деяние. Освен това са открити флавоноиди, танини, сапонини и горчиви субстанции.

Лечебно деяние имат цветовете на растението, от които се вършат отвари. Действа на правилото на инсулина – намалява кръвната захар и по тази причина постоянно се ползва при лекуване на по-леки форми на диабет. Отварите се употребяват и за увеличение на кърмата при майките.

Употребата на билката би трябвало да става деликатно и под лекарски надзор , защото може да докара до повишаване на артериалното налягане и до стомашно-чревни нарушавания.
 Как да си отгледате билки вкъщи  Как да си отгледате билки вкъщи  Как да си отгледате билки вкъщи  Как да си отгледате билки вкъщи
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР