Иззетите заразени с фипронил яйца вече са към 1,5 млн.

...
Иззетите заразени с фипронил яйца вече са към 1,5 млн.
Коментари Харесай

Иззетите до момента яйца с фипронил у нас надхвърлят 1,5 млн.

Иззетите инфектирани с фипронил яйца към този момент са към 1,5 млн. броя. Всеки ден кокошките, третирани със неразрешения препарат, прибавят нови 100-120 хиляди яйца и има струпване на възбранените яйца. Това съобщи пред bTV Румен Порожанов, министър на земеделието и храните.

В складовете на птицефермата има 17 петлитрови туби с фипронол – препарат за отнасяне, който съдържа 2% интензивно вещество фипронил. Те споделят, че са третирали тревни площи във фермата, а две от компаниите гледат кокошките свободно, а не клетково.

„ Информацията, която пристигна от Белгия и Холандия демонстрира, че там се употребява за укрепване на другите препарати. Неслучайно до момента в който там до момента в който не се обясни бяха затворени стотици ферми ”, сподели той.

Заразените яйца стават рискови за организма, когато човек към 70 кг употребява 70-80 яйца с къс интервал към седмица. Министърът добави, че на страницата на министерството ще има качена информация за подхванатите ограничения и за равнищата на заплаха, като главната цел е да се върне доверието на хората.

Предстои всички кокошки-носачки над 35 седмици възраст да бъдат унищожени през екарисаж, както и всички яйца и в складовете, и конфискуваните от веригите. След гаранции за чистотата на фермата ще може още веднъж да проработи.

Порожанов разяснява, че фипронилът не е параметър наложителен в изискуемите лабораторните разбори и проучвания, защото е неразрешен.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР