Изземването на пълния контрол над голям петролен и газов проект

...
Изземването на пълния контрол над голям петролен и газов проект
Коментари Харесай

Нервни служители и липса на банкери съпровождат отлива на компании от Русия

Изземването на цялостния надзор над огромен петролен и газов план от страна на Владимир Путин изпрати мощно предизвестие към задграничните компании, които към момента не са решили какво да вършат с блокираните си активи в Русия – действайте бързо или …

Компаниите се борят с това по какъв начин да излязат бързо от страната по способи, които лимитират финансовия резултат, не излагат чиновниците на риск, а в някои случаи оферират опция за завръщане в бъдеще.

Финландският началник на компания за кафе Ролф Ладау е един от първите напуснали.

Когато западните държавни управления стартират да постановат наказания на Русия след нашествието й в Украйна в края на февруари, основният изпълнителен шеф на Paulig осъзнава, че бизнесът с изпичане на кафе там към този момент не е вероятен.

Кафето не е в описите със наказания, само че става съвсем невероятно кафе на зърна да се вкара в Русия, защото транспортните компании стопират да доставят до и от страната. Плащането в рубли пък става по-трудно.

Две седмици след началото на спора Ладау взема решение, че Paulig ща напусне страната, а два месеца по-късно компанията прави това, което нормално лишава година – намира подобаващ покупател и подписва договорка. През май Паулиг продава бизнеса си в Русия на индийския вложител Викас Сой, осведоми Ройтерс.

Над 1 000 западни компании се включиха в корпоративния отлив от Русия, невиждан по своите мащаби и скорости, до момента в който се пробват да съблюдават глобите и на фона на закани за възмездие от страна на Кремъл.

Paulig е част от релативно дребния брой компании, които са продали активи или са предали ключовете на локални мениджъри. Проучване на Ройтерс демонстрира, че по-малко от 40 компании, измежду които McDonald's, Societe Generale и Renault, са оповестили покупко-продажби.

Интервюта с половин дузина ръководители на компании, които са продали активи, разкриват сложността и несигурността на бързите продажби с огромни отстъпки и за какво от време на време лишава толкоз доста време.

Пречките са големи:

Залозите стават още по-големи, защото Москва приготвя нов закон, който се чака да влезе скоро в действие и да разрешава на страната да поема надзор над локалната активност на западните компании, които решат да изоставен.

"Ако към този момент не сте почнали процеса или в случай че към момента се колебаете, тогава ще става все по-трудно, " споделя Ладау пред Ройтерс, преди Путин да завземе контрола над плана Сахалин-2. "Русия няма желание да пуска задгранични компании да си потеглят елементарно от пазара. "

Много западни компании се сблъскаха с проблеми при опитите си за овакантяване. Burger King спря корпоративната поддръжка за съветските си заведения през март, само че близо 800-те ресторанта на веригата за бързо хранене към момента работят. Адвокати настояват, че част от казуса е сложността на франчайзинговите споразуемния.

UniCredit продаде част от активите си, само че се наложи да разшири търсенето на евентуални купувачи в страни, като Индия, Турция и Китай.

Четири месеца след началото на войната няма доста признаци, че фирмите са стигнали до някакъв проект за това по какъв начин да се измъкнат от страната.

Renault продаде каузи си от доходоносно взаимно сдружение на съветската страна против една рубла, а McDonald's съобщи над 800 свои заведения на сибирски предприемач против алегорична сума, като и при двете покупко-продажби има клаузи за назад изкупуване.

SocGen продаде подразделението си Rosbank на Interros Capital - компания, свързвана с съветския олигарх Владимир Потанин.

Много компании предадоха ключовете на локални мениджъри. Почти всички отписват активи на стойност десетки милиарди долари.

Ladau взема решение да не включва уговорка за назад изкупуване. "Морално-етичните въпроси са толкоз съществени, че нямаме място за връщане в Русия, " споделя той.

Експерти настояват, че за новите притежатели ще е мъчно в една все по-изолирана Русия без достъп до западни артикули. Разходите за всичко - от храните до енергийните артикули, скача, а стопанската система влезе в криза.

Отливът на компании донесе непредвидени облаги на компании и бизнесмени в Русия и на страни, които не ползват наказания, защото съумяха да напазаруват активи на преференциални цени.

Без банкери

Един аспект на отлива на компании обрисува необикновеното му естество – отсъствието на банкери, които нормално играят основна роля в покупко-продажбите. Източници на Ройтерс настояват, че банките стоят настрани поради опасения от това да нарушат глобите.

Вместо това фирмите разчитат на юристи в Русия и на интернационалните консултанти, които са осведомени със страната, за намирането на купувачи – гарантирайки, че те са законни и не са в описите със наказания.

Непубличната финландска хранителна компания Fazer подписва договорка още през април, продавайки бизнеса си с пекарни в Русия на основаната в Москва конкурентна компания Kolomenskij Bakery and Confectionery Holding.

Скоростта, с която се случва всичко това, води до затруднения.

Първоначално Русия заплаши да забрани излизането от страната на търгувани на борсата задгранични компании. Когато компанията пита за разяснение, нейните локални юристи й споделят, че може да е било неточност.

Правилата може да се трансформират във всеки един миг.

"Така че всички бързаха извънредно доста, " споделя пред Ройтерс Себастиан Ягерхорн, който дава отговор за правните въпроси на компанията.

Лара Сауло, която управлява пекарския бизнес, твърди, че даже консултанти в Русия дават противоречащи си препоръки.

Завземането на Контрола над Сахалин-2 от страна на Путин в четвъртък беше по-ясно.

"Скоро те ще отмъщават освен с природен газ, само че и по други способи, " споделя почитан началник на компания, която изпитва усложнения с напускането на страната.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР