Изявлението на турския външен министър Чавушоглу, че Анкара е повлияла

...
Изявлението на турския външен министър Чавушоглу, че Анкара е повлияла
Коментари Харесай

Борисов не получи извинение от Анкара, Станишев не вижда разцепление в БСП, Цветанов за Артекс“…

Изявлението на турския външен министър Чавушоглу , че Анкара е повлияла при гласуването на Закона за вероизповеданията в българския парламент и политическите последствия от него са измежду водещите тематики на съботните вестници.

" Премиерът Бойко Борисов изиска опрощение за изказването на Мевлют Чавушоглу, откакто на избирателен протест турският външен министър съобщи, че Анкара се е намесила при поправките в Закона за вероизповеданията в България. " Намесата във вътрешните работи на която и да е страна е доста неприятен сигнал, неприятно образование и постоянно поражда извънредно огромни спорове, тъй че се надявам те да поднесат своето опрощение за това, което са споделили ", е декларирал Борисов по време на четиристранната балканска среща в румънската столица. Междувременно министърът на външните работи Екатерина Захариева извика посланика на Турция у нас и направи демарш поради изявлението на Мевлют Чавушоглу... " - в. " Сега ".

" Те смятат, че с нищо не са ни засегнали, че е извадено от подтекста изявлението, това сподели министър председателят Бойко Борисов откакто излезе след диалог с вицепрезидента на Турция Фуат Октай, които продължи над 5 часа. Разговорът сред двамата се състоя след срещата на водачите на балканските страни в Букурещ. Според турските дипломати изявлението на турския министър на външните работи Мевлюд Чавушоглу, че Турция се е намесила във връзка с българския Закон било извадено от подтекста. " Извадихме уеб страниците, пуснахме го и в този момент не престават да приказват по телефона. Не смятам, че е нужно едно и също нещо да приказваме. Ако преценяват, че Чавушоглу би трябвало да си сервира извиненията да го създадат. Аз бях непреклонен за всевъзможни други разновидности на взаимни изказвания, официални съобщения и така нататък Честта и достолепието на една страна не могат да се съизмерват с никакви други изгоди. Ние не сме ги засегнали по никакъв метод. Абсолютно никой не ни е оказал каквото и да е влияние за Закона за вероизповеданията. Това сме го създали, тъй като считаме, че като страна сме длъжни да плащаме за всяко едно изповедание и това направихме ", описа Борисов преди той и делегацията му, която включва 11 министри да тръгне от резиденцията Снагов към летището, което беше след 1 час в среднощ. " Когато всички водят антитурска акция, ние в никакъв случай не сме си го разрешили. А в България антитурската акция носи плюс. Именно поради добросъседските връзки ние в никакъв случай не го вършим. Разбирам ги, че в неделя имат избори, само че не за сметка на България ", сподели Бойко Борисов. " Абсолютно никой не ни е оказвал каквото и да било влияние за закона за вероизповеданията. Това сме си го създали, тъй като сме смятали, че като страна сме длъжни ние да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И това направихме ", съобщи Борисов. " - в. " Дневник ".

" По предписание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в постройката на Министерство на външните работи е извикан посланикът на Република Турция Хасан Улусой и му е изработен демарш по отношение на думите на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, изречени на избирателен протест в град Текирдаг, оповестиха от пресцентъра на външното ни министерство. На посланика е обяснено, че приоритет на българската външна политика е да поддържа разговора и съдействието с нашите съседи, което включва спазването на правилата на взаимно почитание и невмешателство във вътрешните работи. Изказването на външния министър Мевлют Чавушоглу е окачествено като недопустимо. Посланик Улусой твърди, че думите на неговия министър са извадени от подтекста и показани неправилно, като никога Чавушоглу не е желаел да се намесва във вътрешните работи на страната. Посланикът увери българското Министерство на външните работи, че турската страна не е имала желание да наскърбява страната ни или да оказва въздействие върху законодателния развой. " - в. " 24 часа ".

" Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ изрично отхвърлиха да е имало турска интервенция в гласуването на измененията в Закона за вероизповеданията, с които бяха отсрочени задълженията и на Главното мюфтийство. Карадайъ съобщи, че няма информация да е имало интервенция във вътрешните ни работи от страна на Турция и означи, че в неделя в южната ни съседка има избори. Той уточни, че върху Движение за права и свободи не е имало и опити да се оказва въздействие. " Дебатът по приемането на Закона беше обществен, всички участваха - и вероизповеданията, и медиите. Всеки, който е бил заинтригуван, имаше опция да взе участие ", сподели още ръководителят на Движение за права и свободи. Категорично не ни е оказван напън за Закона за вероизповеданията, бе позицията на Цветан Цветанов.

" По никакъв метод не съм чувал позиция от страна на Турция по тематиката за Закона за вероизповеданията ", сподели Цветанов и посочи, че този закон е бил дискутиран доста. " Имаше работна група. Имаше доста по-рестриктивни текстове в самото начало, след това на база диалозите с всички представители на вероизповеданията в България, постигнахме това, което приехме във вчерашния ден ", съобщи още Цветанов. Българска социалистическа партия да спрат с популизма - по какъв начин може да искаш несъгласие, в случай, че като депутат не си изразил позицията си в пленарна зала, попита Цветанов. " Нека да гледаме съществено на политиката и приканвам Българска социалистическа партия просто да спрем с този популизъм. Мястото на народния представител е тук. Дори да не ти се одобряват текстовете, ти би трябвало да ги защитаваш, да даваш своите причини и тогава към този момент да можеш да изпълняваш функционалностите като подобен. Много е елементарно да си единствено като посетителска група в българския парламент, в случай, че си депутат. Не знам по какъв начин изясняват позициите си пред своите гласоподаватели. Не желая неприятното, за която и да е било политическа мощ, желая всички да бъдем задоволително виновни. Това, което направих, го направих единствено и само, воден от интереса на страната, на нашата политическа мощ ГЕРБ и за стабилността ", съобщи Цветанов във връзка напускането си в Народното събрание... " - в. " Стандарт ".

" Обединените патриоти упорстват за чуване на външния министър Екатерина Захариева във връзка изявлението на турския й сътрудник Мевлют Чавушоглу, че Турция се е намесила в приемането на измененията в Закона за вероизповеданията. Това разгласи водачът на Атака Волен Сидеров. Сидеров предвижда, че министър председателят Бойко Борисов също ще вземе отношение по въпроса. " Мигрантите са едно, тук достолепието на България би трябвало да се пази ", добави Сидеров. " Днес подписахме едно искане да бъде изслушана министър Захариева по този въпрос в сряда. Очевидно това е интервенция. Не може външният министър на друга страна да се изрича по този метод ", сподели още Сидеров. Във връзка със Закона за вероизповеданията, Сидеров изясни, че мнението му е, че по начало с този закон се е избързало. " Закон за вероизповеданията, дори не знам дали е нужен нов. Това е една доста деликатна тематика. Този закон не е своевременен, само че по този начин или другояче те го прокараха ", сподели още водачът на " Атака ". Според него е било хубаво той да бъде изтеглен и дообмислен. На въпрос каква би трябвало да бъде българската позиция, Сидеров уточни, че тя би трябвало да бъде за невмешателство. " Има си правилник в дипломацията, ноти, диалог с посланици и така нататък Външно би трябвало да знаят какво да създадат, само че би трябвало да реагират по някакъв метод и да изискат най-малкото пояснение от посланика, да се види какво е изявлението на външния им министър ", добави Сидеров. Според него посланикът би трябвало да бъде извикан и да се изиска вероятно опрощение. Главният прокурор да проверява дали има интервенция във вътрешните ни работи, а президентът да наложи несъгласие върху Закона за вероизповеданията изиска водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. " Българските мюсюлмани са български жители. Изказването от Турция, ДОСТ, външния министър, и мълчанието на Борисов са опасност за етнически мир в България. Обръщаме се към президента Радев да наложи несъгласие на Закона за вероизповеданията и да свика КСНС ", добави Нинова... " - в. " Стандарт ".

Вестниците отделят място и на отдръпването на Цветан Цветанов от постовете му в Народното събрание .

" С пpемиеpа Бойко Боpиcов имаме извънредно коpеĸтни връзки. Аз в никакъв случай не пpедавам! " Това кaза замеcтник-пpедcедателят на ГЕРБ и пpедcедател на Националния пpедизбоpен щаб Цветан Цветанов в " Паноpама " по Българска национална телевизия. " Не се усещам осъден, тъй като няма кой да ме накаже. Сторих това, което трябваше да направя ", сподели Цветанов... " - в. " 24 часа ".

" Аз съм честен човек и това мога да го подсигурявам с дейностите си, разгласи в предаването " Панорама " на Българска национална телевизия зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който по-рано денем напусна Народното събрание и надлежно поста ръководител на парламентарната група на ГЕРБ. Не се усещам осъден, тъй като няма кой да ме накаже, разяснява той напускането на депутатското място. Посочи, че решението за излизане от Народното събрание е персонално волеизявление. Както и до момента той продължи да заобикаля влизането в елементи за последната си имотна договорка. Каза, че юристите вземат решение по какъв начин да се изповяда една договорка и той се съобразил с тяхното предложение откакто на собствен ред се съветвал със свои адвокати. За купувача на двата му предходни жилища, които дава на " Артекс " в подмяна на новото си жилище, Симеон Велков описа, че желал да си купи жилище, тъй като очаквал второ дете и показа това с него. На собствен ред Цветанов му разказал, че е в развой на подписване на договорка, тъй като диалогът се водил " доста откакто имах диалози с " Артекс " и правехме предплатените заплащания за първите 50 хиляди лева в края на 2017 година ". Допълни, че Велков бил висококвалифициран български жител, който останал да работи в България на служба, за която може да си откри работа във всяко РВД в света. По описа на Цветанов Велко продава собствен апартамент и по този начин става всичко. Така и не се разбра за какво " Артекс " избират да продадат жилищата на Цветанов таман на Велков и за какво на Велков са нужни два жилището по едно и също време. Ако нещо е било укоримо, несъмнено че в никакъв случай нямаше да направя такава стъпка, разгласи Цветанов и уточни, че от близо година населява новото си жилище и до момента не било станало дума за него. Не съм облагодетелствал " Артекс " по никакъв мотив, разгласи Цветанов и уточни, че компанията е от 25 година на пазара и е " един висок стандарт " в строителството в София и нямало по какъв начин той да е подпомагал компанията през всички тези години. " - " Дневник ".

Евроизборите и подготовката на политическите партии за идната акция също заемат уместно място във всекидневниците.

" Обединението на дясното политическо пространство е належащо за стабилността на България, съобщи пред Българска национална телевизия политикът от Съюз на демократичните сили Александър Йорданов, който през вчерашния ден беше номиниран за претендент евродепутат в обща листа с ГЕРБ.
Йорданов сподели, че допреди 10 години съперниците на Европейски Съюз са били извън, а в този момент са вътре, в самия съюз и работят за неговото разделяне и раздробяване.
Всички врагове, по думите му, разчитат на разделянето на националните политически партии и точно по тази причина дийствието на Съюз на демократичните сили и ГЕРБ да вземат участие с обща листа е придвижване в добра посока.
Гласът на хората, които ще гласоподават за Съюз на демократичните сили, ще бъде показан и ще усили полюса на дясноцентристкото семейство, сподели Йорданов. Той разясни, че през вчерашния ден е подписал декларация, с която декларира, че, в случай че бъде определен, ще взе участие единствено в групата на Европейската национална партия, а в нея ще показва политиката на Съюз на демократичните сили. Запитан дали би дал своя вот друго от ГЕРБ, в случай че тяхната позиция не съответствува с тази на Съюз на демократичните сили, отговори с " несъмнено ".
Александър Йорданов разяснява, че нито Съюз на демократичните сили се е слял в ГЕРБ, нито това е коалиция. Това се прави с едно схващане, че идващото европейско ръководство би трябвало да бъде с дясно-центристка посока, добави той. " - в. " Дневник ".

" Категорично няма непреодолими разлики сред Българска социалистическа партия и ПЕС, съобщи Сергей Станишев. По думите му, съвпаденията сред манифеста на ПЕС и " Визия за България " на Българска социалистическа партия са съвсем цялостни. " Насажданата в Българска социалистическа партия визия, че ние сме нещо друго, е първо погрешна, а по-късно основава поредност въпроси, които няма да дефинирам, само че нашите съперници ще зададат на Българска социалистическа партия. Трето, не можеш да постигнеш задачите си, в случай че не си част от огромното европейско семейство на социалистите ", разяснява Станишев. ПЕС е фамилията на смяната, посочи Станишев. На въпроса дали ПЕС дава поддръжката си Българска социалистическа партия, Станишев беше безапелационен, че поддръжка има. Той съобщи, че не вижда настройки в Българска социалистическа партия да напусне Партията на европейските социалисти. " Около тази листа има напрежение, каквото за жалост в никакъв случай не е имало, само че това е въпрос към управлението ", сподели водачът на ПЕС. Българска социалистическа партия не е разграничена, беше безапелационен Станишев. Позицията на ръководителя на националния съвет е известна, само че тя не отразява позицията на болшинството от партията, съобщи Станишев. " Ако ние сме демократична партия, в това няма драма. Ние сме демократични и имаме разнообразни отзиви по разнообразни въпроси ", разяснява водачът на ПЕС. Животът ми е обвързван неразривно с Българска социалистическа партия, съобщи Станишев... " - в. " Труд ".

" Два месеца преди европейските избори на 26 май Върховният касационен съд дефинира, че партия " Зелените ", част от извънпарламентарното обединяване " Демократична България ", би трябвало да смени името си или ще бъде заличена. Мотивът на съда е, че към този момент има регистрация на друга партия с сходно име, оказва се от известие до медиите. Партия " Зелените " ще организира национално заседание за смяна на наименованието на 21 април. " Очакванията са процедурата по регистрацията на новото име да завърши до лятото на 2019 година, тъй че партията да може да взе участие на локалните избори тази есен ", оповестява партията. Уверява се, че са подхванати нужните процедури и се работи за опазване на ново име. Въпреки това " Зелените " показват рецензия към решението и го дефинират като " напън " в навечерието на изборите, в които те имат късмет да се трансфорат в " действителен политически фактор, който се опълчва на корумпираното и популистко статукво ". " Това решение демонстрира съществени проблеми, свързани с вписванията на политическите партии. През 2008 година Софийският градски съд е показал, че по делото е показано уверение за уникалност на името, издадено също от Софийски градски съд, и е приел, че са налице всички предпоставки за регистриране на партията с това име, а 11 години по-късно ни не разрешава да го употребяваме ", припомня партия " Зелените ". Допълва се, че в България има 100 регистрирани партии, постоянно с близки имена, с повтарящи се цели думи и изрази, и " това не е проблем за съда ". Партията е учредена на 18 май 2008 година от над 500 делегати и е записана на 4 ноември 2008 година Изразява се отвращение, че са в дейната политика към този момент над 10 години и са имали участия във всички избори в този интервал, само че все пак " съдът не признава " зеленото " като формат на политическа принадлежност, по този начин както е социалдемократическото, лявото, дясното, патриотичното или няколкото аграрни съюза ". Те твърдят, че казусът няма да се отрази на акцията за европейските избори. " Въпреки създалата се обстановка нашите гласоподаватели ще има за кого да гласоподават. Избраните от нас претенденти за евродепутати ще бъдат част от общата листа на " Демократична България " - Албена Симеонова, Росен Богомилов, Тома Белев, Васил Гюров и Даниела Божинова. " - в. " Дневник ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР