Изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп за необходимостта Голанските

...
Изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп за необходимостта Голанските
Коментари Харесай

Кремъл: Тръмп клати стабилността в Близкия Изток

Изявлението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за нуждата Голанските възвишения да бъдат приети за част от Израел може съществено да дестабилизира обстановката в Близкия Изток, съобщи представителят на съветския държавен глава Дмитрий Песков, представен от Интерфакс.



„ Безспорно, сходни апели могат значително да дестабилизират така и така напрегнатата обстановка в Близкия Изток. Във всеки случай сама по себе си такава концепция по никакъв метод не оказва помощ на задачите и дилемите пред близко-източното урегулиране, по-скоро противоположното “, сподели Песков пред публицисти в коментар за желанието на Тръмп. „ В случая това към този момент е единствено апел. Ще се надяваме, че и ще си остане апел “, добави той.



Вчера Доналд Тръмп написа в Туитър, че е време Вашингтон да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения. „ След 52 години пристигна времето Съединени американски щати изцяло да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения, които имат сериозна и стратегическа значимост и в областта на сигурността за страната Израел, и за районната непоклатимост “, написа Тръмп в четвъртък.А министър председателят на Израел Бинямин Нетаняху приветства това предложение: „ Във времената, когато Иран се пробва да употребява Сирия като платформа за унищожаването на Израел, президентът Тръмп самоуверено признава суверенитета на страната ни над Голанските възвишения. Благодаря, президент Тръмп “, реагира също в Туитър Нетаняху.

За пръв път при започване на март т.г. в годишния отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати за правата на индивида Голанските възвишения бяха посочени като „ територия, следена от Израел “. В предходните версии на отчета определението бе „ територия, окупирана от Израел “. В същото време държавният департамент акцентира, че промяната на формулировката не значи промяна на политиката на Вашингтон по този въпрос. В отчета обаче има още едно променено определение, касаещо Израел и прилежащите страни. Докато миналогодишният отчет съдържаше названието „ Израел и окупираните територии “, в тазгодишния въпросната секция се назовава „ Израел, Голански възвишения, Западен бряг на река Йордан и бранш Газа “.

Голанските възвишения са противоречива територия, за която претендират Сирия и Израел. До 1967 година те са били част от територията на Сирия, само че в хода на 6-дневната война през същата година 2/3 от тях са завзети от Израел. През декември 1981 година израелският парламент приема закон за налагане на лична пълномощия на Голанските възвишения. Съветът за сигурност при Организация на обединените нации не признава това решение. Генералната асамблея на Организация на обединените нации неведнъж дефинира анексията като противозаконна и приканва Израел да върне Голан на сирийците.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР