Изявлението на ген. Сергей Суровикин, назначен на 8 октомври за

...
Изявлението на ген. Сергей Суровикин, назначен на 8 октомври за
Коментари Харесай

Генерал Армагедон се развихри, започна решителната битка за ...

Изявлението на ген. Сергей Суровикин, назначен на 8 октомври за командващ обединените съветски войски в Украйна, че могат да се наложат " сложни решения " във връзка с Херсон, някои възприеха като подготовка за оттегляне от Херсон и от целия десен бряг на Днепър, други - като увереност да се отбранява региона до последно, написа bbc.ru.

Действията на съветските войски в Херсон ще зависят от военно-тактическата обстановка, която " към сегашен ден е много комплицирана ", сподели Суровикин нощес. Неговото изказване бе показано по тв " Росия 24 ". Това е първата обществена изява на генерала след назначението му.

" Ситуацията за жителите на Херсон е рискова - Антоновският мост и язовирът към Каховската Водноелектрическа централа са развалени от ударите на HIMARS, придвижването по тях е спряно, доставката на артикули е затруднена, има проблеми с водата и електричеството. Във всички случаи ще изхождаме от нуждата за оптимално опазване на живота на мирното население и нашите военнослужещи. Ще действаме осъзнато, навреме, без да изключваме вземането на сложни решения ", сподели генералът.

По същото време шефът на окупационната администрация на Херсонска област Владимир Салдо разгласи, че стартира евакуацията на популацията от четирите региона на десния бряг на Днепър. Той твърди, че решението е обвързвано с идното широкомащабно нахлуване на Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/, опасността от разрушаването на язовира на Каховската Водноелектрическа централа и наводняването на обширна територия от региона.

В началото на октомври украинските елементи пробиха съветската защита на левия бряг на Днепър и започнаха да се придвижват към Берислав и язовира на Каховската Водноелектрическа централа. Заплахата от обграждане на съветските войски, дислоцирани в Херсон, стана действителна.
Херсон - проблем и за двете страни
 Карта юга Украины

В региона на Херсон, който съветската войска завладя без пердах при започване на нахлуването в Украйна, е съсредоточена крупна формация - по данни от открити източници - 15-20 000 военнослужещи. Към момента съветската защита на десния бряг е разтегната в голяма дъга - от Днепровския залив на брега на Черно море на запад от Херсон до селцето Миловое на брега на Днепър.

На равнинния и съвсем гол терен е мъчно и за защита, и за нахлуване. Но в случай че при офанзива грешката ще докара единствено до по-големи загуби, то неточност в защитата ще стане същинска злополука.

Русия не желае да загуби Херсон - единственият регионален център на Украйна, който съумя да окупира от началото на войната. Но в случай че ВСУ съумеят да пробият към Берислав и да блокират херсонската формация, ориста й по-скоро ще е печална - без доставяне тя дълго няма да издържи. Тя и сега има проблеми със снабдяването, което не бе прикрито от военачалник Суровикин.

От друга страна, украинската войска не гори от предпочитание да обсажда Херсон и да го завладява с взлом - уличните боеве в огромен град ще бъдат кръвопролитни.

Радио " Свобода " заяви, че съветските войски са създали два понтонни моста през река Игулец в Херсонска област. Колкото и да е необичайно, ВСУ за момента не унищожава тези краткотрайни мостове, макар че елементарно унищожиха стационарния мост през Ингулец още през август. Все едно подканят съветските войски да се изтеглят.

 Карта

Автор фото, Radio Liberty
Униние обхвана почитателите на войната
Напоследък съветската войска търпи поредност от неуспехи в Украйна. След тежките провали край Харков и Лиман, както и проблемите на южния фронт в редовете на последователите на войната с Украйна царува отчаяние.

Не са забравени и разгромените съветски колони в първия стадий на войната, отстъплението от Киев, Чернигов и Сума, потопените съветски кораби, в това число флагманът на Черноморския флот " Москва ", напускането на Змийския остров, взривяването на Кримски мост, непрекъснатите офанзиви и напредването на ВСУ на разнообразни сектори на фронта, обстрелването на инфраструктурни обекти на съветска територия.

Обявената в Русия готовност, въпреки и да дава избрани очаквания на последователите на войната, не покачва рейтинга на властта - триумфи на фронта няма, хората не престават да умират, недоволството се натрупва. " Неравномерният темперамент на " частичната готовност " може да докара до ерес в съветското общество, " установи в последния си разбор американският Институт за проучване на войната. Стигна се до там, че в компетентността на съветските военноначалници намерено да се усъмнят хора, разполагащи със лични войски - чеченският водач Рамзан Кадиров и основателят на частната военна компания " Вагнер " Евгени Пригожин. А по-късно и съветските блогъри, военни репортери и пропагандатори от федералните тв канали.

Ген. Суровикин стана първият съветски военноначалник, който съветските управляващи взеха решение да покажат в тв ефир след началото на войната. Той не изглеждаше по най-хубавия метод - гледаше в страни от камерата и явно четеше от екрана авансово написан текст, без отклонения и импровизации.

По-важното е обаче какво сподели. В началото нямаше нищо ново: " съперник ни е незаконният режим, който тласка жителите на Украйна към гибел ", " украинските управляващи употребяват задгранични отряди от националисти, които разстрелват всеки, който желае да напусне бойното поле ", " ние не се стремим към напредване с висок ритъм, пазим всеки боец ".

Ако Суровикин не бе загатнал тежкото състояние на съветската войска край Херсон, изказването му нямаше да направи изключително усещане. Но той се спря в детайли на него и хвърли в отчаяние доста апологети на войната в Украйна. " Край! Войната е изгубена! ", пишат те.

Един от най-известните съветски блогъри Анатолий Шарий заяви, че е допустимо евакуиране на съветските войски от десния бряг на Днепър. Телеграм каналът Grey Zone, който е обвързван с " Вагнер ", написа, че " присъдата на Херсон бе подписана още през март ". Подполковникът от ДНР Александър Ходаковски отбелязва, че " снабдяването на групировката през Днепър е доста затруднено, съперникът настава и употребява натовския запас, с цел да нанесе ефикасни удари по значими пунктове за доставяне, с което затруднява ръководството на войската ".



Други обаче бяха по-скоро оптимистично настроени. " Обстановката е тежка и за първи път за това почтено приказва самият началник на интервенцията, а не представителят на МО Игор Конашенков или някой различен сборен облик на Генералния щаб. Честността и отговорността постоянно е добра. Какво ще стане с Херсон? Обстановката ще покаже. Територията постоянно може да се върне, починалите бойци - в никакъв случай ", патетично написа военният сътрудник на ВГТРК Александър Сладков.

" Суровикин евентуално е един от първите генерали в нашата нова история, който след съобщаването на неприятни вести на практика стана национален воин. Вижте какъв брой тотална е потребността на актуалното общество от истината ", написа Телеграм каналът WarGonzo.

Други дори възприеха думите на генерала като сигнал не за оттегляне, а за подготовка на нещо доста съществено. " Вероятно ще се наложи да се вземе мъчно решение за потреблението на нещо мощно. Но ще поживеем, ще забележим " разсъждава създателят на Телеграм канала Zаписки Vетерана.

Военният Телеграм канал " Рибар " счита, че " с популацията най-сетне поговориха като с възрастни ". " Има схващане, че съотношението на силите 1:5, което се откри към Херсон, може да се обърне не в интерес на съветските войски. Че се възнамеряват разнообразни сюжети, в това число и най-лошите ", написа той.

Украинските военни и политици към този момент не са коментирали изказването на Суровикин.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР