Изявление на лидера на БСП :Уважаеми български граждани, Днес българският

...
Изявление на лидера на БСП :Уважаеми български граждани, Днес българският
Коментари Харесай

Нинова: Единствено машинното гласуване гарантира честни избори

 Изявление на водача на Българска социалистическа партия:

Уважаеми български жители,

Днес българският парламент ще взема решение два значими въпроса –– за честността и прозрачността на парламентарните избори посредством машинно гласоподаване и за смяна на Конституцията посредством привикване на Велико Народно заседание.

И двете оферти на ръководещото болшинство съставляват посягане против демокрацията и свободата в България и са удар по устоите на държавността.

Уважаеми ръководещи,

през днешния ден затвърждавате една от най-порочните практики на българския политически развой. И то с дълготрайни последствия за публичните връзки в България. Променяте изборните правила месеци преди провежданите на самите избори - нещо, което трайно установихте в българската политика, в прорез с условията на Венецианската комисия и на европейските правила. Но това води до последствия - отблъсква гласоподаватели и води до ниска изборна интензивност. Това прави представителната власт в Народното събрание все по-малко представителна и такава, която се употребява с все по-малко доверие и престиж у българското общество.

На второ място, през днешния ден вършиме това в една извънредно друга политическа, парламентарна, икономическа, обществена конюнктура. Правите го в изискванията на митинги. На улицата са хиляди хора и те желаят оставка на държавното управление и транспарантни избори, нови и предварителни. Какво им давате вие с днешните оферти? Казвате им: " Правителството остава и посредством измененията в Изборния кодекс подсигуряваме подправяне на изборите, за де се върне същият модел още веднъж. " Това несъгласие сред ръководещите и народа е нещо извънредно значимо, което ще докара до наливане на още масло в огъня на недоволството и на митинга. Изключително недалновидно политическо мислене.

На трето място, машинното гласоподаване беше признато през 2014 година.  Сега е 2020 - имахте шест години, с цел да извършите вероятен, транспарантен и почтен изборния развой. През тези шест години виждахме подправени протоколи, носене на чували от депутати, недействителни бюлетини по разнообразни аргументи - всички начини за подправяне на националния избор. Шест години не ви стигнаха да установите метода, по който ще да бъдат сертифицирани, купувани или наемани машините, кой ще дава отговор за тяхната благосъстоятелност и логистика в изборния развой. Какво приказва това? Че шест години просто не желаете да го извършите. Ако има воля за почтени избори, то те биха били факт доста от дълго време.

Не на последно място, несъмнено знаете, че през вчерашния ден изтече срокът за предложение на ръководител на Централната изборна комисия. Няма такива импортирани кандидатури, даже вие, ръководещите, не сте внесли – тъй като не желаете да поемете тази отговорност. Как ще работи изборната администрацията, откакто даже не сте внесли предложение за ръководител на ЦИК?

По втория въпрос, привикване на Велико Народно заседание за смяна в Конституцията. Това предложение в Изборния кодекс е отхвърлено. Има доста учредения за това, само че евентуално към този момент ви излиза наяве, че планът ви няма да мине. 160 подписа за привикване на Велико Народно заседание няма да имате, не губете времето на Народното събрание и на народа с този план, който е най-яркото посягане върху демократичната, правовата и обществената страна.

Затова през днешния ден се обръщам към всички народни представители, само че и към българските жители, с цел да знаят какво се случва.

Призовавам, приемете нашите оферти за само и единствено машинно гласоподаване като гаранция за честността на изборите и не отстъпвайте с въвеждане на хартиени бюлетини. И второ, оттеглете си неотложно плана, който касае внасяне на конституция и привикване на Велико Народно заседание. Това беше избавителният пояс за. Оттеглете този избавителен пояс и внесете избавителен пояс за народа. А това е народен проект за извеждане на България от рецесията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР