Изящен и искрящо бял, хотел Mount Washington изглежда като някаква

...
Изящен и искрящо бял, хотел Mount Washington изглежда като някаква
Коментари Харесай

Тайната на Белите планини, където се роди световният икономически ред

Изящен и искрящо бял, хотел Mount Washington наподобява като някаква необяснима особеност, основана от индивида, измежду суровата пустота на Белите планини в отдалечения север на Ню Хемпшир. Този грациозен хотел се намира в Бретън Уудс, в подножието на могъщия връх Вашингтон, най-високият в североизточната част на Съединени американски щати и в Президентската верига на Белите планини.

Дори и в наши дни хотелът географски е предпазен от планините, които обкръжават долината. Достъпът до региона елементарно може да бъде стеснен, като се блокира пътя по Кроуфърд Ноч на юг, където в този момент се пресичат Шосе 302 и Шосе 3 на север. Обграден е от 800 000 акра предпазена гора от Белите планини. Кой въобще ще намерения да премине през този терен?

Непристъпността на региона е измежду главните аргументи, заради която хотелът Mount Washington е определен за среща по време на Втората международна война - среща, която оформя актуалните световни стопански политики.



В началото на лятото на 1944 година Втората международна война към момента бушува по света, само че триумфът на Десанта в Нормандия през юни дава на съюзническите сили убеденост в успеха против силите на Оста. Въпреки че до края на войната остава година, международните водачи на съюзническите страни към този момент възнамеряват единно световно икономическо преструктуриране.

През юли представители на 44 съюзнически страни се срещат тук, в хотел Mount Washington, с цел да изработят рамка за интернационално икономическо съдействие след Втората международна война. На тази среща - Валутната и финансова конференция на Организацията на обединените народи, известна още като Конференцията в Бретън Уудс - се основават Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка, и първият набор от правила за поддържане на световната икономическа непоклатимост.

Във времена на интернационалните стопански разтърсвания МВФ, който се намира във Вашингтон и понастоящем наброява 189 страни членки, се появява в новините. Принципите, заложени в Белите планини през 1944 година, се оказват тези, които оказват помощ на света да преодолее провокациите на рецесията от 2008 година, само че и тези на пандемията от Covid-19.

Принципите на МВФ се основават на новаторската доктрина на английския икономист Джон Мейнард Кейнс за увеличение на държавните разноски и понижаване на налозите за стимулиране на потребителското търсене, която сполучливо противодейства на Голямата меланхолия през 30-те години на предишния век.

Под управлението на президента на Съединени американски щати Франклин Делано Рузвелт и английския министър-председател Уинстън Чърчил Кейнс, министърът на финансите на Съединени американски щати Хенри Моргентау младши и служителят на Министерството на финансите на Съединени американски щати Хари Декстър Уайт се срещат в хотел Mount Washington с 730 делегати.

В продължение на три седмици делегатите разискват и усъвършенстват комплициран набор от стопански правила, които се трансформират в Бретънуудската система, включваща основаването на МВФ, Международната банка за възобновяване и развиване и Световната банка. Накрая е подписано съглашение - Споразумението от Бретън Уудс, утвърдено едвам през 1946 година Единствената страна членка от конференцията, която не ратифицира съглашението при окончателното му сключване в Савана, Джорджия, е Съюз на съветските социалистически републики - забележителен раздор, който проправя пътя на изолационизма.

Икономистите към момента се събират в хотел Mount Washington за срещи на върха и лекции. В дребната Златна стая, където е подписано съглашението от Бретън Уудс, са изложени фотоси на делегатите и месингови табелки с имената им. Масата, на която е подписано съглашението, е непокътната, заобиколена от същите столове, на които са седели делегатите.

В прилежащата Голяма бална зала от 10:00 до 15:00 ч. всеки ден делегатите слушали теориите на Кейнс и полемиката към тезите му. Между тези стаи е стълбището, където Кейнс се строполил, получавайки инфаркт.

Откритият през 1902 година хотел Mount Washington е издигнат от въглищния магнат Джоузеф Стикни. Богатите градски поданици с подготвеност заменят летните жеги и смога с прохладния бриз и чистия въздух на Белите планини.

През 1944 година, след двегодишно затваряне заради войната, държавното управление на Съединени американски щати резервира целия хотел за конференцията. Решено е обаче, че постройката се нуждае от ободряване. На служащите е подредено всичко да бъде боядисано в бяло, с цел да наподобява ново. През този век тази " величествена дама " е реставрирана в целия си искра.

Сега хотелът е част от курорта Omni Mount Washington, който включва първокласен спа център, обстойно голф игрище, най-голямата ски зона в Ню Хемпшир и въжената линия Bretton Woods Canopy Tour, написа BBC.

През лятото на 1944 година обаче международните водачи не са търсили отмора тук. Мястото за осъществяване на конференцията е било доста деликатно подбрано. Уединението и сигурността са от първостепенно значение. Mount Washington е имал и потенциала да побере делегатите, само че и цялостния състав от секретари, защита и камериерки.

Има и различен значим миг. Засилването на антисемитизма в Съединени американски щати в края на 19 век, в резултат на всеобщата имиграция на европейски евреи, води и до по-голяма дискриминация. За разлика от някои хотели, които не позволяват евреи, хотел Mount Washington е приобщавал хора като Моргентау и Уайт.

Разбира се, от огромно значение бил и фамозният чист въздух на Белите планини. При избирането на местоположението Кейнс споделил: " За бога, не ни пращайте във Вашингтон през юли, тъй като всички ще загинем ".

Текст: Галина Чолакова, Dir.bg

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР