Изворната вода ще бликне с нова сила от чешмата на

...
Изворната вода ще бликне с нова сила от чешмата на
Коментари Харесай

Чешмата на Узана ще бъде реновирана

Изворната вода ще бликне с нова мощ от чешмата на огромната поляна на Узана.

Предложението на Община Габрово за реновиране на чешмата е част от 30-те спечелили плана в състезанието „ 30 години DEVIN – Доверие във всяка капка “, извършен взаимно с Националното съдружие на общините в Република България. Чешмата е построена и открита за V Национален туристически събор през юли 1979 година с доброволния труд на служащи в габровските промишлени предприятия и членове на Български туристически съюз. Събитието е извънредно огромно с присъединяване на хиляди туристи, държавни ръководители и посланици, необятно отразено в локалната и държавната преса.

Чешмата е ситуирана наоколо до редица туристически забележителности – географския център на България, разнородни екопътеки, най-голямата билна поляна, ски писти и планински направления, хижи, хотели и къщи за посетители, два естествени парка. В местността се провеждат разнообразни туристически събития през цялата година – Узана Поляна фест (посетен от над 10 000 туристи през 2021 година и предстоящи още повече в идващото издание 22-24 юли 2022 година), както и авантюристичен лагери за младежи от всички възрасти.

Победителите в състезанието на Девин бяха оповестени на особено събитие в София. Инициативата означи огромен интерес. В нея се включиха 54 общини, които предложиха 84 плана. Петчленно жури класира 30 оферти за реновиране на естествени източници на минерална и изворна вода. Конкурсът бе разгласен на 22 март – Световния ден на водата, а всяка община, на територията на която има чешма с минерална или изворна вода, имаше опция да кандидатства с план за реновирането ѝ.

Участието в състезанието е част от самодейностите на Община Габрово, свързани със зелените политики за запазване на естествените благосъстояния на района и подобряването на околната среда, както и част от политиката за стабилно развиване на туризма.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР