Извор и икона на Свети Георги лекуват в манастира Свети

...
Извор и икона на Свети Георги лекуват в манастира Свети
Коментари Харесай

Чудотворна икона на Свети Георги цери край морето

Извор и икона на Свети Георги лекуват в манастира „ Свети великомъченик Георги Победоносец " край Поморие. Той е едно от светите места на морското градче, ситуирано единствено на 20 километра от Бургас. Богомолците описват стотици истории за чудотворни изцеления. Смята се, че най-голяма мощ чудотворната иконата на Свети Георги има в навечерието на храмовия празник - 6 май. Тогава от всички краища на страната се стичат вярващи, с цел да преспят в светата обител. Но през цялата година молитвата с религия пред чудотворната икона прави чудеса.

Легендата за появяването на лековития извор ни води в годините на непознатото робство. Сегашният манастир тогава представлявал бейски чифлик, благосъстоятелност на богатия турчин Селим бей. Беят страдал от тежка болест, за която не можел да откри лек. Един от ратаите му - християнин на име Нено, сънувал, че в чифлика е заровена икона. След като няколко пъти в съня му се явил светия на бял кон, решил да разкопае мястото. Ямата стигнала към метър. Турчинът забелязал дълбокия трап и не му разрешил да копае повече. Но един ден се случило знамение. Дошли посетители на Селим бей и при разходката из парцела той решил да употребява дупката за отходно място. В момента, в който влезнал в изкопа, почувствал, че се схванал и не можел да мръдне от мястото си.

Повикали Нено да изясни какво става. Възрастният човек разправил за съновидението си. Тогава беят заповядал да извикат митрополита, който посъветвал да се разкопае по-дълбоко. Изведнъж в пръстта се разкрил каменен баралеф на Свети Георги. Този барелеф е непокътнат и през днешния ден и може да се види в църквата на манастира. Когато извадили иконата, под нея бликнал извор. Митрополитът полял Селим бей и той завчас излекуван. В знак на признателност турчинът приел християнството и се преименувал на Георги.
До аязмото построили параклис „ Свети Георги ". Новопокръстеният основал манастира и му подарил целия си парцел от 3800 дка. След като овдовял, някогашният бей приел монашеството и станал свещеник в светата обител. Няма непокътнати исторически писмени или други материални документи, които да сочат точната дата на основаването на манастира. Сегашният парцел на светата обител тогава представлявал ниви и ливади – чифлик, благосъстоятелност на Селим бей. Самият той е станал първият свещеник, а децата му – първите създатели на манастира „ Свети Георги ” край Поморие.

Легендата споделя още, че когато пристигнало време и беят-християнин се показал в Господа, бил заровен до аязмото, пред самата му врата. По-късно при разкопките са открити два скелета на горепосоченото място. Скоро манастирът се прочул с целебната си вода. Благочестиви и богобоязливи християни почнали да изпращат на манастира огромни дарове в пари и натура. Светата обител се разраснала, написа lupa.bg.

 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР