Извисяващата се от юни в центъра на София Бронзова къща

...
Извисяващата се от юни в центъра на София Бронзова къща
Коментари Харесай

Истналация за милиони: Бронзовата къща се открива днес в София

Извисяващата се от юни в центъра на София Бронзова къща се открива публично през днешния ден. Подарена от Виена за Българско председателство, построяването на арт инсталацията бе придружено от значително сериозни мнения.
 Бронзовата къща ще издържи 6 по Рихтер и вихър
Къщата - сложена в центъра на София, тъкмо против Двореца, на мястото на някогашния пантеон на Георги Димитров - е сътворена от Пламен Деянофф - роден в България и живеещ от години във Виена художник. Работата по скулптурата (с основа 6х6 м и височина 11 м) му лишава 12 години. Прототипът ѝ е Хрельовата кула в Рилския манастир, която, съгласно него, е отличен образец за достиженията на средновековната архитектура в България.

Проектът е показан за първи път през 2006 година на галерия в Музея за съвременно изкуство (MUMOK) във Виена.

Разходите за плана от началото до момента възлизат на 2,5 милиона евро, по данни на австрийското посолство. За построяването на къщата в София са отишли към 300 хиляди евро. Финансирането пристигнало от спонсори, изработката на скулптурата е за сметка на нейния създател, а доставянето ѝ до България е платено от посолството. Столична община заплаща защитата и осветлението.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР