Извинявам се на всички български граждани, уязвени от атаката срещу

...
Извинявам се на всички български граждани, уязвени от атаката срещу
Коментари Харесай

Горанов за хакерската атака: Извинявайте и не се притеснявайте!

„ Извинявам се на всички български жители, уязвени от офанзивата против Национална агенция за приходите и ги убеждавам, че информацията им продължава да бъде предпазена! Това съобщи министърът на финансите Владислав Горанов, който дружно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов бе изпратен от премиера Борисов да рапортува в пленарна зала известното досега за хакерската офанзива, блъснала системите на приходната организация.

„ Свидетели сме на най-сериозната до момента известна хакерска офанзива, само че съгласно анализите ни на изтеклите от Национална агенция за приходите данни, информацията в тях не е задоволителна, с цел да може да се направи явен и безапелационен извод за имущественото положение на засегнатите лица. ”, съобщи Горанов и увери: „ Няма причина за терзание от това приключване на данни! "

Засегнати са 3% от общата база данни на Национална агенция за приходите, само че става въпрос за информация, която не съставлява класифицирани данни, а е обществено налична, това са данни, които самите хора показват при попълване на заявления, добави той. Тази информация не е задоволителна, с цел да се употребява за заключения за имущественото положение на лицата, чиито данни са публикувани, увери Горанов. В същото време призна, че  изтеклата информация съдържа данни и от други държавни администрации, тъй като Национална агенция за приходите контактува с тях за служебна обмяна на данни. Като образец, той уточни здравния статус.

30-40% от данните в изтеклите файлове се съдържат и в базата на Национална агенция за приходите, е посочила досега назначената инспекцията. Те обаче не са консистентни и това е 1 от общо 60-те бази данни, с които Национална агенция за приходите работи, изясни финансовият министър.

Капацитетът на Национална агенция за приходите не е обиден, информацията продължава да бъде предпазена и няма изгубена информация, увери Горанов. Въпреки това стартира одит на всички системи на приходната организация, акцентира той. Той удостовери, че информацията е изпратена до медиите от съветски домейн, като побърза да посочи, че изявлението му не е опит за упрекване на съветската страна, а просто уточнение на фактологията на домейна.

 

Потвърди и че офанзивата се дължи на потреблението на накърнимост на 1 от 144 електронни услуги на Национална агенция за приходите - системата, която дава опция на български жители, които са направили покупки на територията на непозната страна, да желаят възобновяване на Данък добавена стойност у нас.

С по-голяма възможност, пробивът е осъществен извън, отвън организацията,  но на този стадий не е изцяло отстранена опцията за недобросъвестно деяние от вътрешната страна, уточни още Горанов. Имаме насоки от кое място е офанзивата. Не са изтекли още 48 часа, дано още малко поработим и сме подготвени да участваме във всевъзможен спор по тематиката, обърна се министърът към депутатите при чуването му в пленарна зала. Правителството е по отношение на Европейска комисия и с европейската работа за хакерски атаки, заяви още той.

Към момента България не е желала подпомагане от съветската страна, а единствено от съветския уебсайт, където са качени данните, само че още нямало отговор, заяви на собствен ред

вътрешният министър Младен Маринов. Той рапортува хронологично това, което споделя от сутринта пред медиите – че е получен сигнал на 15 юли за „ нерегламентиран достъп до компютърна система на Национална агенция за приходите ”, след което е открито, че незнайно лице е изпратило в 10.13 ч. мейл до 4 медии, който съдържал отпратка към уебсайт за шерване на наличие и ключова дума за достъп. Там попадал списък с величина 1,84 гигабайта, който при отваряне се уголемявал до съвсем 11 хиляди гигабайта. Те съдържали 57 папки с „ фрагментирани данни за стотици хиляди български жители, техните три имена, ЕГН, адреси, комбинации от числа, имена на български компании с техните ЕИК и адреси, мейли, регистрационни номера на коли... ”, заяви Маринов.

По следствието работят ДАНС, Държавна организация " Електронно ръководство ", IT отделът на Национална агенция за приходите и ГДБОП. Съхранени са всички налични логове в системата на Национална агенция за приходите, изясни той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР