Извинявам се на уязвените от хакерската атака срещу НАП (Национална

...
Извинявам се на уязвените от хакерската атака срещу НАП (Национална
Коментари Харесай

Горанов се извини за хакерската атака, но твърди, че информацията била защитена

Извинявам се на уязвените от хакерската офанзива против Национална агенция за приходите (Национална организация за приходите) български жители и ги убеждавам, че информацията им продължава да бъде предпазена. Това сподели министърът на финансите Влавдислав Горанов, който беше извикан в Народното събрание с цел да осведоми депутатите за приключването на персонални данни на стотици хиляди жители и компании.

" Няма нарушена и изгубена информация на Национална агенция за приходите. Информацията, която е опубличена съставлява с изключение на персонални данни и данъчноосигурителна информация с обособени фрагменти и интервали ", сподели Горанов. Той добави, че за жалост сходни пробиви могат да бъдат създадени в много по-богати и по-информационни страни. " Това не е опрощение, а констатация ", сподели Горанов.

В хакнатите файлове от Национална агенция за приходите се съдържат данни за стотици хиляди български жители, техните имена, ЕГН и имена на български компании с техните ЕИК, сподели каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред депутатите. " В хода на осъществените компютърно-разузнавателни и оперативно-издирвателни мероприятия бе открито следното: на 15 юли 2019 година в 10.13 ч. незнайно лице от електронна пощенска кутия е изпратил мейл до четири електронни медии. Съобщението е с отпратка към уеб страницата за шерване на наличие, където е разполагаем за събаряне списък с величина 1,84 гигабайта. Предоставена е и ключова дума за достъп до данните в архива ", сподели още Маринов. Не е ясно дали той излъга или не е осведомен, тъй като инспекция на " Дневник " сподели, че писмото е изпратено до най-малко 10 български медии.

" В наличието на тези файлове са налични фрагментирани данни за стотици хиляди български жители, техните три имена, ЕГН, адреси, композиция от числа, имена на български компании с техните ЕИК и адреси, мейли, регистрационни номера на коли ", сподели още Маринов
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР