Извикан е екип на пожарната да залее огнищетоОколо т. нар.

...
Извикан е екип на пожарната да залее огнищетоОколо т. нар.
Коментари Харесай

Дупката на греха се оказа крайселско сметище

Извикан е екип на пожарната да залее огнището


Около така наречен „ документи ” може да се види продънен леген, обгоряла пластмасова кана, гума за кола и така нататък


Нито един значителен или значим документ, обвързван със строителната компания „ Джи Пи Груп ” или нейната активност, няма измежду изгорелите хартиени остатъци в полето край радомирското село Егълница. Екип на „ Труд ” стигна през днешния ден до „ дупката ”, за която се твърди, че е погълнала документи за злоупотреби с еврофондове.

Според уеб страницата „ Биволъ ” на мястото, което се намира на към 60 км от София, са били извозвани чували с значими оригинали с подписи и печати, които са били изгаряни. Няма отговор на въпроса около какъв брой предприятия, които употребяват пещи, в София, Перник и Радомир е минал керванът с документи, че да ги закара за заличаване посред полето.

„ Дупката на прегрешението ” се намира на към 500 м от някогашната гара на село Егълница. Двете най-близки къщи са надлежно на 60 и на 100 метра от „ огнището ”. Самото то е на склон и се вижда от съвсем всяка точка на селото, чиито къщи са в ниското. Ако се възпламени огън денем, димът ще прави усещане отвред, а през нощта – ще свети огънят. Няма път за автомобил, с изключение на един черен до къщите, който също свършва на към 50 метра от дупката. Може да се мине единствено с каруца или трактор и съгласно локални хора от много време региона се употребява за бунище, до което със селскостопанска техника може да се закара отпадък с ремаркета. Около така наречен ”документи ” може да се види продънен железен леген, обгоряла пластмасова кана, гума за кола и така нататък
 РПУ-то в Радомир, където са били отведени двамата публицисти. РПУ-то в Радомир, където са били отведени двамата публицисти.
Както писа „ Труд ”, Димитър Стоянов от уеб страницата „ Биволъ ” и румънският публицист Атила Биро бяха арестувани от служители на реда в нощта против петък, когато отишли към дупката. По това време огнището е тлеело, а е имало оставени наоколо 2 чувала с документи. Униформените служители на реда дебнели на конфиденциален пост в околните шубраци със задача да видят кой ще пристигна да разпали огъня и да хвърли документите. Изобщо не е ясно за какво Стоянов и Биро отиват там по късна доба и стартират да ровят в чувалите. Полицаите, които са от РПУ-Радомир към Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Перник, излизат от храстите и ги задържат, вземат им телефоните, макар че двамата настояват, че са публицисти и че са предизвестили ГДБОП за своето следствие.

„ Вечерта чух ясно крясъци: „ Стой на място! Не мърдай! Да ти виждам ръцете ” И това беше ”, – описа пред „ Труд ” гражданин на едната от двете къщи наоколо. В другата къща по това време не е имало хора, тъй като те идвали единствено в събота и неделя. „ Полицейските коли стопираха пред нас и видях двамата арестувани. Нито са ми си оплаквали, нито им личеше да са удряни, или нещо да са изтормозени. Ако желаете ми вярвайте, само че за мен това е режисура, тъй като в последните седмици никой не е виждал насам да идват непознати коли или камиони, с които да карат на сметището отпадъци или документи. Там, където е горяло, си е бунище, ето в този момент – през вчерашния ден, хора изхвърлиха изсъхналите корени от домати и изчистените стъбла от боба ”, описа локалният гражданин, който не пожела да бъде сниман и името му да се цитира.

„ Не сме видели никакви коли да отиват нагоре по пътя ”, споделиха три дами пенсионерки. Всеки ден дружно или поотделно те чакат за по час пътническия трен до Радомир или Перник, където се прибират, откакто са работили в градините си в Егълница.

Стоянов и Биро са заведени в РПУ-Радомир за определяне на самоличността им и са освободени към 3,30 ч. Преди това е извикан екип на пожарна, който е облял тлеещите остатъци в „ дупката ”. Нито са били заплашвани с оръжие, нито са били измъчвани, споделиха импровизирано локални служители на реда. Двата чувала с документи са закарани по-късно в регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Перник, където ще бъдат отворени и аналзирани от сътрудници на ГДБОП.

Платено следствие


Случаят наподобява на авансово готова акция, при която би трябвало да се разшуми, с цел да се оправдаят „ едни пари ”. А и да се уточни, че у нас се проверява корупция, а вместо уличените в заличаване на документи, Министерство на вътрешните работи задържа публицистите, които ги разкриват. Пред „ Труд ” Димитър Стоянов от „ Биволъ ” удостовери, че следствието, което се прави с румънския му сътрудник, е финансирано с грант от Европейския съюз, който е получен освен за този случай, а за систематична журналистическа работа по измами със средства от еврофондовете.

Стоянов сподели още, че с сътрудника му са били накарани да легнат и против тях служителите на реда насочили оръжие. Твърди, че без никаква потребност им закопчали ръцете с белезници, които свалили след един час.

Запитан по какъв начин си изяснява, че тези документи са карани от София чак до покрайнините на радомирско село и каква е връзката на „ Джей пи груп ” с този регион, Стоянов сподели, че има пояснения, само че към този момент не желае да го показа.

Екипът на „ Труд ” видя:


Какво има в „ огнището ”?


Документите са смесени с рекламни дипляни

 02-33  02-1
Обгорели документи с логото на Европейски Съюз, свързани с планове по оперативни стратегии от 2009, 2010 година и 2015 година съумя да изрови екипа на „ Труд ”. Например има титулна страница от документ на Министерство на околната среда и водите, който се споделя: „ Насоки за кандидатстване по процедура за проектирани създаване на компостиращи съоръжения ”. Това не е нещо секретно или единствено за служебно прилагане, наподобява повече на рекламна дипляна.

Въпреки че „ проверяващите ” публицисти настояват, че са виждали истински документи с подписи и мокри печати, нашият екип видя единствено ксерокопия. Например – съглашение по план за създаване на бунище във Видин, подписано от една страна от кмета на града Герго Гергов и от друга от инж. Любослав Иванов от Обединение „ Депо Видин ”.

От август 2010 е датирано Прединвестицонно изследване за създаване на Рибарско пристанище „ Св. Никола ” в Черономорец, написано от Института за районни стратегии-Бургас. Сред изгорелите материали има голям брой рекламни брошури и диплянки, примерно на хотели и други. Никъде не бе видяно логото на компания „ Джи Пи груп ”.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов:


Цялата работа е филм със прогнил сюжет


Чувалите с документи са в Перник

 02-10 Полицаите, задържали проверяващите публицисти са били на конфиденциален пост и не са знаели, че ще идват на местопроизшествието. Това сподели шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. По думите му служителите на реда там са имали задача и не са знаели кой какъв е. „ За какво да се извиня? Не дължа на никого опрощение ” Той не отхвърли, че са получили изложение с точната локация на мястото от основния редактор Атанас Чобанов.

„ През цялата вечер господин Чобанов координираше къде са тези документи. Ние не познаваме региона, локалните служители на реда го познават и се ориентираха къде може да е мястото. В същото време господин Чобанов подава сигнал, че други чували се транспортират към същото място ”, изясни Спиридонов. Според него точно поради втората пратка се е решило да бъде изработен скришен пост.

„ Каква работа имат тези публицисти да се намират на мястото, нали са подали на нас информацията? Българските служби за сигурност ли работят или публицистите? Оставам с усещането, че желаете при българските чиновници на Министерство на вътрешните работи и българските жители най-много да създадете чувството, че журналистическата колегия е освен това от тях ”, разяснява шефът на ГДБОП и добави: „ Цялата работа е „ филм със прогнил сюжет ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР