„Известно време бях офицер в руската армия. Основната причина, поради

...
„Известно време бях офицер в руската армия. Основната причина, поради
Коментари Харесай

Корупцията в руската армия е причината за провалите й във войната с Украйна, твърди руски журналист

„ Известно време бях офицер в съветската войска. Основната причина, заради която напуснах поста си в съветската войска през 2020-та година бяха сериозните равнища на корупция, на които станах очевидец. За мен цялостната обстановка там беше ужасна. След 2020 година стана невероятно за положителните и почтени хора да останат в съветската войска. Не става дума единствено за мен. Още доста офицери напуснаха постовете си. Основната причина беше корупцията и това, че те не желаеха да бъдат част от схемите “, изясни той пред Нова телевизия.

По думите му армията на Русия съставлява умалено копие на цялото население на страната. „ За страдание през годините съветското държавно управление ставаше все по-корумпирано. Това се придвижи и в армията. Руският министър на защитата – Шойгу се трансформира в един от най-корумпираните министри в историята. Причината за всичко това е идеологията, съгласно която хората би трябвало да бъдат изцяло лоялни към представителите на властта, в частност към Владимир Путин. Ако си предан на него или на хората в най-близкото му обграждане то тогава всички порти пред теб са отворени. Позволено ти е да ограбваш, да крадеш, да правиш живота си по-добър, наранявайки останалите. Можеш да забогатееш, употребявайки ресурсите на страната “, добави журналистът.

„ За армията на Русия стана изцяло обикновено лоялните и комфортни хора да бъдат поставяни на значими позиции. В множеството случаи тъкмо тези лица са най-корумпирани. Те употребяват властта, с която разполагат, връзките си с държавното управление, с цел да изградят личния си разцвет да подсигурят благосъстоянието на фамилиите си. Това нещо съществува от върха на военната подчиненост до самото и дъно “, продължи той.

По думите му Русия се е трансформирала в аналог на нацистка Германия.

„ Военните генерали и други представители на властта може би в действителност имаха вяра, че ще могат да завладеят Украйна за няколко дни. Вероятно са били надълбоко уверени във верността на тази теза. Те са се подготвяли за подобен вид сюжет. За тях сега евентуално е много мъчно да оповестят на Путин истината за събитията, истината за тежките загуби и за хилядите съветски бойци, които са изгубили живота си на фронта. Моята доктрина е, че Путин в действителност е квалифициран за подобен процес на събитията. Мисля си, че същинската причина за войната, на която ставаме очевидци сега не се намира отвън рамките на Русия. Всички тези приказки, популяризирани от съветския агитационен уред са безспорен нонсенс, безспорна нелепост “, сподели още Глеб Ирисов.

Според журналиста главната причина за тази война е обстановката вътре в Русия: „ Путин се опасяваше, че ще бъде свален от власт от личния си народ. Този негов боязън пристигна малко след последните избори, когато всички като че ли осъзнаха, че резултатът от тях е манипулиран по един или различен метод. Тогава, спомняте си, имаше и гражданско непокорство. Говоря за интервала сред 2017-та и 2018-та година. Предполагам, че това предизвика Путин да промени управническата си политика и гледните си точки. Той осъзна, че е невероятно да спреш хората, да спреш обществото от това да показват неодоволството си по отношение на него и делата му. Според мен болшинството от руснаците мразеха Путин преди началото на войната и режима му. Никой не вярваше на обещанията му. Това беше последният късмет на Путин да остане в ръководството. Войната беше единственият метод той да остане на върха в Русия “.

Той предизвести, че е допустимо Владимир Путин да натисне „ огромното алено копче “ и да реши да употребява нуклеарното оръжие в избран миг.

„ Страхувам се, че ще го направи. От една страна той желае да резервира властта си, да защищити тези, които се намират в най-близкия му кръг. От друга страна обаче е явно, че той страда от някаква шизофрения или сходно ментално заболяване, тъй че несъмнено е непредвидим “, добави някогашният офицер.

Той признава, че се опасява за живота си: „ За властта в Русия е обикновено да убиват хора, да ги изтезават. Преследванията не се случват единствено на територията на Русия, а по целия свят. Това е повода, заради която аз и фамилията ми предприехме дълго пътешестване. Търсехме безвредно място. Живяхме в Армения, Грузия, Турция, Мексико, а сега се намираме в Съединените щати, където се усещаме сигурни “.

Ако режимът в Русия се смени, Ирисов сигурно ще се завърне там. Според него обаче това няма да се случи скоро.

Той прикани хората да не се опасяват.

„ Основната цел на Путин сега е да накара целия свят да се опасява от него. Аз желая да кажа на всички българските хора – шанс и удача, шанс и удача “, приключи журналистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР