Известно както за медицината, така и за обществото е, че

...
Известно както за медицината, така и за обществото е, че
Коментари Харесай

Нощният труд увеличава риска от рак за жените


Известно както за медицината, по този начин и за обществото е, че постоянно полаганият труд във тип на нощни смени заплашва здравето и способства за развиването на някои хронични болести.

Ново изследване подсказва, че нощните смени са свързани у дамите с близо 20% нараснал риск от развиване на рак . А съответно за злокачествени новообразувания на кожата, млечната жлеза и белия дроб се оказало, че процентът е още по-висок.

Дългогодишното полагане на нощен труд повлиява отрицателно върху така наречен циркадианен темп – на сън и бодърстване. Той се контролира главно от съществуването или не на светлина и на собствен ред има отражение върху

съвсем всички процеси в тялото, в това число секрецията на разнообразни хормони, телесната температура, храносмилането и други

Работата на нощни смени към този момент потвърдено се преглежда като съпричастна към затлъстяването, сърдечно-съдови болести и други Сега екип от откриватели решил да изследва ролята ѝ и върху рака.

Авторите са употребявали мета-анализ от над 61 предишни проучвания, засягащи 114 000 случая на рак и общо близо 4 млн. участници от Азия, Австралия, Европа и Северна Америка. Специален фокус бил ориентиран към дамите, работещи дългогодишно на нощни смени.

Свързани публикации.. Нощните смени усилват риска от затлъстяване 0 Как да се възстановим след една безсънна нощ? 0 Медицинските сестри – изчезващ тип 0

Анализът разкрил, че у тези дами има 19% нараснал риск от развиване въобще на раково заболяване, а за рак на кожата – 41 % и на млечната жлеза – 32 % .

Изследователите прецизират, че по отношение на рака на млечната жлеза такава взаимозависимост се следила единствено в Европа и Северна Америка. Те допускат, че това може да е обвързвано с нарасналото равнище на полови хормони у дамите на тези континенти, за които е известно, че имат отражение върху рака на гърдата.

Специално за медицинските сестри нощният труд разкрил 58% нараснал риск от рак на гърдата, 32% от гастроинтестинален и 28% - на белия дроб. Авторите разясняват тази притеснителна находка. Едното съмнение е, че работейки в здравната сфера, тези дами по-често се подлагат на профилактични прегледи и се диагностицират.

Друго пояснение на феномена е, че нощните смени на медицинските сестри изискват доста натоварен труд и натоварване, което евентуално способства за покачвания риск от рак.

Авторите се надяват, че тяхното изследване може да послужи за одобряване на ефикасни ограничения за отбрана на дамите, полагащи нощен труд , влючително постоянни профилактични прегледи и скринингови стратегии.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР