Известно е, че тийнейджърите не слушат, когато им се карат.

...
Известно е, че тийнейджърите не слушат, когато им се карат.
Коментари Харесай

Тийнейджърите ”изключват” мозъка си при критика

Известно е, че младежите не слушат, когато им се карат. Американски учени съумяха да потвърдят това научно.
Тийнейджърите, които наподобяват намусени и дръпнати , не го вършат единствено от дебелоглав. Мозъкът им инстинктивно блокира негативните забележки , когато те се усещат под словесна офанзива.Учените от университета на Питсбърг са работили с 40 деца на възраст от 11 до 17 години, оповестяват от Българска телеграфна агенция. 15 от тях били момчета, а 25 девойки. Те слушали два 30-секундни клипа, записани от майките им. В единия им говорели за ежедневни неща като извършване на покупки, а в другия подлагали на критика навиците им или държанието им. Докато децата слушали, учените анализирали мозъчната им интензивност.

Пример за рецензия е следният текст: “Притеснявам се, че се дразниш от дреболии. Ако ти кажа да прибереш обувките си от входа, ти побесняваш, че би трябвало да ги преместиш и в действителност ги взимаш, и ги занасяш в стаята си на горния етаж ”.

Резултатите демонстрират, че по време на рецензията и известно време по-късно младежите имат понижена интензивност в зони на мозъка, свързани с прочувствения надзор и съчувствието , като нараствали и негативните усеща.

Изключването може да се преглежда и като защитна мярка, с която се предотвратява излизането отвън надзор на към този момент неприятна обстановка.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР