Известно е, че статините имат благоприятен ефект за сърцето, но

Известно е, че статините имат благоприятен ефект за сърцето, но ...

Статините намаляват риска от смърт при колоректален рак.


Известно е, че статините имат благоприятен ефект за сърцето, но ново американско изследване показва, че те могат да се използват и в борбата с рака, съобщи ЮПИ.

Хората, които приемат статини, преди да им е била поставена диагноза колоректален рак, са с 18 процента по-малък риск да умрат от заболяването. За онези, които приемат статини, преди да са били диагностицирани с колоректален рак, рискът от смърт вследствие на всякакви други причини е с 15 процента по-малък.

"Що се отнася до прогнозирането на колоректален рак, ползата от статините може да бъде приписана на превантивния им ефект и потенциалната им роля за т.нар. адювантна терапия", отбелязват авторите на изследването.

Хората, които приемат статини, след като им е била поставена диагноза колоректален рак, са с 21 процента по-малък риск да умрат от болестта и с 14 на сто по-малък риск от смърт вследствие на всякакви други причини.

Други изследвания показват, че аспиринът има сходен ефект, но може да предизвика усложнения, свързани с кръвоизливи.

От Американския национален онкологичен институт смятат, че 145 600 нови случая на колоректален рак ще бъдат диагностицирани тази година в страната.

Източник: novini.bg