Известно е, че с буквата Е и още три цифри

...
Известно е, че с буквата Е и още три цифри
Коментари Харесай

Е123 - опасния оцветител в храните!

Известно е, че с буквата Е и още три числа след нея се отбелязват добавките в храните, наричани още адитиви. Наред с положителните, даже потребни, адитиви като содата за самун, лимонената киселина и други, които можем да забележим във всяка кухня, съществуват и рискови за здравето добавки. Те крият разнообразни опасности при постоянна приложимост. Едно от най-опасните Е-та е Е123 - амарант (червено №2)

Основни характерности на Е123 - амарант

E123 e вещество, което причисляваме към синтетичните оцветители. Тази добавка оцветява продуктите в синьо-червен или кафяво-червено, може да се следи оцветяване и във виолетово-червено. Амарант се получава от въглищен катран. Причислява се към веществата, които са изключително рискови.

Къде се ползва амарант в хранителната промишленост?

 Оцветител амарант

Най-напред амарантът стартира да се ползва в тестените произведения. Използват го като добавка при произвеждане на артикули като кекс, бисквити, зърнени закуски. По-късно го употребяват при желе и питиета. Широко приложение има и в сладкарската продукция - пудинги, десерти, както и при сладолед и газирани питиета.

Козметиката също дава поле на изява на Е123. Амарантът влиза в състава на червилата, ружът и други артикули за макиаж.

Как работи амарантът на човешкия организъм?

 Оцветители в храните

Изследвания, правени през 70-те години на предишния век, демонстрират, че Е123 води до промени в черния дроб. Особено рисков е при бременност, защото поврежда плода. Изследвания на Българска академия на науките потвърдиха, че Е123, наред с други рискови Е-та, може да промени човешката ДНК, а всяка сходна смяна може да предизвика раково заболяване. В Съединени американски щати амарантът е неразрешено вещество, защото го причисляват към канцерогените. В страните от Европейски Съюз амарантът е позволен за приложимост, защото няма директни доказателства за канцерогенния му темперамент.

При постоянно приложимост се следят реакции в организма като ринит, алергии от рода на обриви и сърбеж, разстройства в работата на черния дроб и бъбреците. Е123 би трябвало да се заобикаля от деца, защото води до хиперактивност, също и от възрастни хора, с сензитивност към аспирин.

Затова четете деликатно етикетите за съществуване на амарант.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР