Известно е, че под ледената повърхност на Енцелад, естественият спътник

...
Известно е, че под ледената повърхност на Енцелад, естественият спътник
Коментари Харесай

Учени се надяват, че на Енцелад може да има живот

Известно е, че под ледената повърхнина на Енцелад, естественият сателит на Сатурн, съществува океан. Всъщност той е съществувал милиарди години, а това дава учредения да се мисли, че е допустимо в него да се е развил живот, най-малко на микробна основа.

Затова Енцелад, една от ледените луни на Сатурн е считана за допустимо място, на което може да се откри извънземна форма на живот. Геофизическите доказателства демонстрират, че под ледената обвивка на Енцелад и над неговото скалисто ядро съществува океан в течно положение, солен и евентуално затоплен от хидротермалната интензивност на вътрешността на луната на Сатурн. Това е повода НАСА да планува задача до Енцелад в недалечно бъдеще.

Изследване, оповестено в списание Nature Astronomy, демонстрира откритията направени от интернационален колектив въз основата на събраните данни от задачата на галактическата сонда Касини. Те стигат до заключението, че океанът не се затопля единствено от приливните талази.

Според учените спомагателна топлота се генерира от порестата повърхнина на ядрото на Енцелад и тъкмо това не разрешава на океана да замръзне.  Водата се движи през порестата материя на скалното ядро, след което се изкачва към повърхността на океана през тесни процепи с температура превишаваща 90 градуса по Целзий. Екипът е открил, че тези топли „ кладенци “ доминират на южния полюс на луната, което изяснява, за какво там ледът наподобява по-тънък. Учените смятат, че този механизъм на стопляне на океанската вода съществува от доста милиони години.

Една от най-популярните теории за възникването на живот на Земята е, че това е станало посредством химически реакции надълбоко в океаните, където са се намирали хидротермични отвори. Наличието на хидротермична интензивност на Енцелад,  продължаваща толкоз дълъг интервал, дава огромни очаквания за евентуално битие на извънземен живот. Ако Енцелад има океан в течно положение толкоз милиони години, там е имало време за появяването и даже за развиването на живот, споделят откривателите. Много евентуално това да е някаква микробна форма на живот.

Сега учените ще симулират вероятните химически реакции и взаимоотношения в океана на Енцелад, с цел да видят по какъв начин ще реагират обособените химически детайли в него.

Рави Десаи от Лондонският Импириъл Колидж, учи химическия състав на океана на луната на Сатурн. Според него, новите данни на проучването, удостоверяват опцията за откриването на микробен живот надълбоко в океана на Енцелад.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР