Известно е, че Хисаря е един от най-старите НИ курорти,

...
Известно е, че Хисаря е един от най-старите НИ курорти,
Коментари Харесай

Смели девойки дават имената на изворите в Хисаря

Известно е, че Хисаря е един от най-старите НИ курорти, само че малко хора знаят, че точно тук е изработен първият у нас химичен разбор на минерална вода. Това се е случило през 1882 година, когато държавното управление на Източна Румелия издава “Правилник за употреба на хисарските бани ”, с който се слага началото на проведеното водолечение в страната.

 16-1  16-2
Хисарските минерални води имат изключителни лечебни свойства, което се дължи освен на химичния им състав, а и на комбинацията с чистата природа и изключително мощната сила на мястото. Водата тук се пие като обред – постепенно, осмислено, с признателност, споделят локалните хора.

За облекчение на гостите на Хисаря Туристическият информативен център предлага маршрут, който води до четири емблематични за града чешми.

Първият извор още от Средовековието носи името “Момина баня ”. Според преданието дъщерята на локалния шеф обичала да се къпе в извора отвън крепостните стени. Когато градът бил атакуван от врагове и портите на крепостта се затворили, болярската щерка и приятелките й останали извън. За да не бъдат пленени, девойките предпочели да се удавят в топлия извор. Оттогава през нощта се чува плисване на вода в банята и се има вяра, че девойките излизат от извора и танцуват.

Водата от извор “Момина баня ” е с най-високо наличие на радон – 160 емана, и температура 47 градуса, което я прави изключително потребна за лекуването на бъбречно-урологични заболявания и болести на опорно-двигателния уред.

Най-вкусната хисарска минерална вода е от извор “Момина сълза ”. Тя е едва минерализирана, със наличие на доста микроелементи – манган, цинк, кобалт, мед и други, така наречен “метални витамини ”. Използва се единствено за питейно лекуване, и то най-вече на стомашно-чревни болести. Извира с температура 42 градуса.

Легендата споделя, че една красива българка отказвала да стане наложница на локалния турски бей. За да я унизи, той я заставил да сервира гола на гостите му. Девойката го направила, само че когато се изправила пред него, стоварила тежкия поднос със сладкиши върху главата му и го умъртвила. За постъпката си била осъдена да изгори на клада. Когато пламъците обхванали голото тяло, от очите й се отронили две топли сълзи. От тях бликнал извор, който хората нарекли “Момина сълза ”.

В непосредственост е дребната чешмичка Стублата – с най-хладката минерална вода в града – 31 градуса. От незапомнени времена хората я употребяват за промиване на очите.

Най-новата Колонада черпи вода от Извора на младостта с температура 51 градуса и високо наличие на метасилициева киселина, която забавя процесите на стареене на клетъчно равнище. Препоръчва се за стомашно-чревни болести.

Питейното лекуване с хисарска минерална вода подкрепя изхвърлянето на токсините и по този начин се усъвършенства работата на вътрешните органи. Другият вид е лекуването в перлени, вихрови и галванични вани, с подводни разтривки, с добавка на етерични масла, морски и фитопродукти. Ваните с естествена минерална вода не се разреждат, имат естествена температура 35-40 градуса. Въздействат върху голямо количество кожни рецептори и рефлекторно повлияват огромен брой болести, отстраняват напрежението и умората и укрепват нервната система.

И защото лечебните свойства на хисарските минерални води са били познати още на римските императори, в града има куп находки от това време. Сред тях са Римската гробница от 4-ти век, Римските императорски терми от 3-ти век, Археологическият резерват – крепостна стена, остатъци от римски вили, дворци и публични здания, ситуиран в хубав парк, и Археологическият музей. От по-ново време са красивите църкви “Св. Пантелеймон ” и “Св. Димитър ”, а има още доста забавни места, които всеки открива за себе си.

Болни хвърлят патериците в Павел баня

 16-3  16-4
Заради термалните си води Павел баня е избран като балнеоложки център с национално значение. От седем естествени сондажи извират минерални води с температура от 50 до 61 градуса с общ дебит 950 литра в минута. Те са едва минерализирани, хипотермални, радонови, силициеви и флуорни. Препоръчват се за лекуване на дегенеративни и възпалителни ортопедични болести на опорно-двигателния уред, проблеми на периферната нервна система, на гръбначния мозък и други

Община Павел баня предлага и забавни туристически направления за своите посетители. В село Турия се намира родната къща на огромния български публицист хуморист, художник и краевед Димитър Чорбаджийски – Чудомир, която в този момент е музей.

В село Габарево може да бъде посетена Джанановата къща, в която през 1869 година Васил Левски е основал локален революционен комитет. Отворена за гости е и Радучевата къща, в която Апостола на свободата е намирал заслон. В центъра на селото се намира каменната черква “Св. Георги Победоносец ”, издигната през 1895 година

Как се създават етерични масла туристите могат да следят, в случай че посетят етнографския комплекс “Дамасцена ” в село Скобелево, който разполага със старинна и със модерна дестилерия за розово масло и розова вода. Гостите имат опция да опитат усета на обичайна гюловица, ракия от розов цвят, и да се насладят на неподражаемия мирис на маслодайната българска роза. В община Павел баня има голям брой туристически направления, водещи до Кадемлийското пръскало, Бабското пръскало, Триногата и др.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР