Известно е, че човешкото тяло само произвежда витамин Д, като

...
Известно е, че човешкото тяло само произвежда витамин Д, като
Коментари Харесай

Слънчевият витамин

Известно е, че човешкото тяло единствено създава витамин Д, като го синтезира непосредствено от слънчевите лъчи, които попадат върху кожата. Затова постоянно го назовават слънчевия витамин. Той е мастноразтворимо съединяване, формирано от витамин Д1, Д2 и Д3. Твърди се, че има способността да въздейства на към 2000 гена в човешкия организъм.
Недостигът му може да провокира меланхолия, а това се отнася най-много за по-възрастните хора, настояват холандски учени. Те са анализирали наличието на витамина измежду повече от 1000 души над 55 година Оказва се, че в организма на 38,8% от възрастните мъже и 56,95 от дамите, този витамин не е в задоволително количество.
Специалистите са безапелационни, че дефицитът на слънчевия витамин се отразява негативно на интелекта, а това утежнява настроението и провокира меланхолия. Ето една изгода от лятното часово време, което дава опция на хората да се радват по-дълго на слънчева светлина. Недостигът на витамина има отношение и към болести като остеопороза, високо кръвно налягане, диабет и даже рак.
За да се увеличи равнището на витамина, учените предлагат на възрастните хора да се разхождат по-често, изключително в слънчево време, и да разнообразяват менюто си с артикули, богати на витамин Д – риба, рибено масло, масло и яйца.
Американските експерти са открили, че хората с ниско равнище на витамин Д, изключително астматиците и болните от хронични болести на дихателните пътища, боледуват по-често от грип и настинки. Лекари от щата Колорадо са анализирали здравето и питателните привички на съвсем 20 хиляди души и открили, че хората с най-ниски равнища на витамин Д в организма страдат 40% по-често от инфекции на дихателните пътища. При това астматиците боледуват от простуда 5 пъти по-често, а пациентите с хронични болести на белите дробове – 2 пъти по-често от междинната заболеваемост. Според учените витамин Д е по-ефективен против вирусните болести от вида на грипа и настинките в сравнение с витамин С.
Като поддръжка на това изследване новозеландски учени откриват, че витамин Д е от основно значение за белите дробове. Те са провели проучване на 14 хиляди души и установили, че при хората с високо количество на витамина в кръвта има доста по-добра функционалност на белите дробове. Разликата е по-голяма даже от тази сред пушачите и тези, които са отказали цигарите, показва ръководителят на екипа, направил проучването, проф. Питър Блек, представен от БиБиСи.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР