Известно е, че броят на жените сред страдащите от астма

...
Известно е, че броят на жените сред страдащите от астма
Коментари Харесай

Защо повече жени страдат от астма?

Известно е, че броят на дамите измежду страдащите от астма е по-голям от този на мъжете. Оказва се, че за това " способстват " половите им хормони не блокират възпалението и на забавят освобождението на слуз в белите дробове, както го прави тестостеронът, съобщи БГНЕС.
" Когато започнахме да вършим опити, бяхме сигурни, че за развиването на астмата е отговорен естрогенът, който форсира развиването на възпалението, а не го забавя, както прави тестостеронът. За наша изненада се оказа, че основна роля във всички тези процеси играе единствено мъжкият хормон ", сподели Доун Нюкомб от университета Вандербилт в Нешвил, Съединени американски щати.
Астмата е хронично инфектиране на дихателните органи, което се показва в пристъпи на зной с друга мощ и дълготрайност. Те се появяват, в случай че в работата на клетките на имунната система се появят нарушавания, които провокират инфектиране на дихателните пътища и ги карат да се стесняват. По оценки на СЗО от астма боледуват 300 млн. души и с всяко десетилетие броят им се усилва с веднъж и половина.
Както демонстрират неотдавнашните наблюдения на френски и испански медици, дамите страдат от астма към два пъти по-често от мъжете и по-често развиват тежки форми на болестта.
Нюкомб и сътрудниците ѝ разкриха една от основните аргументи за това, изучавайки устройството на белодробната тъкан при астматиците и при здрави хора, както и при мишки, страдащи от аналогичния проблем.
Както демонстрират наблюденията, в белите дробове на астматиците се съдържа огромно количество от така наречен лимфоидни кафези от втори вид, един от основните съставни елементи на вродената имунна система. Тези телца отговорят за активирането на възпалителната реакция в тези случаи, когато в белите дробове или в други елементи на тялото стартират да се развъждат болестотворни бактерии.
Такива кафези, съгласно учените, са повече в белите дробове на астматички и женски мишки, което предиздвикало биолозите да ревизират по какъв начин въздействат на държанието им половите хормони, в това число естрогенът и тестостеронът.
За огромна изненада на учените женските хормони изобщо не повлияли на държанието и развиването на тези кафези – броят им и равнището им на интензивност в белодробната тъкан останали на същото ниво при прибавяне на каквито и да било количества естроген и прогестерон.
От друга страна, прибавянето на дребни количества тестостерон и негови производни „ озаптява” лимфоидните кафези – те стопират да се развъждат и да провокират възпаления.
Подобни разлики в действието на хормоните на имунната система, означават учените, могат да обяснят за какво дамите два пъти по-често страдат от астма.
Но за развиването на заболяването въздействат и голям брой други фактори, част от които също може да са свързани с тези разлики.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР