Известният учен и художник Леонардо да Винчи разми границата между

...
Известният учен и художник Леонардо да Винчи разми границата между
Коментари Харесай

Леонардо да Винчи се е научил да рисува чрез разчленяване на трупове

Известният академик и художник Леонардо да Винчи разми границата сред изкуство и просвета. Изследването на човешкото тяло и неговата биология послужи като основа за анатомичните рисунки на учения и противоположното, рисунките помогнаха за научни открития.

През 1480 година Леонардо да Винчи нарисува две анатомични проучвания на човешкия череп: единият разрязан в профил, а другият от горната страна надолу. В тези рисунки хоризонталните и отвесните линии се събират в това, което ученият и неговите съвременници считат за седалището на sensus communis или здравия разсъдък, пише Big Think. Според антични мислители като Платон и Хипократ sensus communis е връзката с душата, която оживява тялото.
 череп, Леонардо да Винчи През 1480 година Леонардо да Винчи рисува две анатомични проучвания на човешкия череп. Снимка: Wikipedia
Тези проучвания, извършени, когато да Винчи е на към 37 години, бележат интервал на образуване в кариерата на учения. Той е роден в ранния Ренесанс и израства в средата на съществуващите интелектуални обичаи, които основават разбирането за света върху оживелите текстове от класическата древност. Това са обичаи, които Да Винчи в никакъв случай не е приемал. Факт е, че той не е разбирал както древногръцкия език, по този начин и латинския и по тази причина е избрал друг, по-плодотворен метод за своето обучение.

Вместо да търси отговори в предишното, той се обръща към себе си, т.е. към личните си наблюдения и прекарвания. Това му разрешава освен да направи няколко научни открития и да изобрети разнообразни устройства, само че и да сътвори такива реалистични картини като Тайната вечеря и Мона Лиза.
 Тайната вечеря " Тайната вечеря "  Снимка: Wikipedia
Изкуството на Да Винчи постоянно се разказва като реалистично и той реализира това посредством потреблението на сфумато. Това е техника за разбъркване на бои, която основава незабележими преходи сред светли и тъмни цветове, което води до изображения, които даже не наподобяват като картини, а като фотоси. Не по-малко значимо в това отношение за Да Винчи е неговото схващане за анатомия. За да възпроизведе тъкмо човешкото тяло, Да Винчи знаеше, че би трябвало да учи освен мускулите, скрити под кожата, само че и костите и органите.

Според английския историк на изкуството Мартин Клейтън, Да Винчи разпознава структурното, механично съвършенство на тялото, той знае, че всяка част от него по някакъв метод е обвързвана една с друга. Просто не знаеше по какъв начин. Така че Да Винчи реши да разбере, като организира аутопсии. Но заради обстоятелството, че не беше толкоз елементарно да се вземат човешки трупове за проучване, доста от ранните анатомични наблюдения на учения се основават на комбинация от стандартни познания и елементарни догатки. Но всичко се трансформира, когато Да Винчи съумява да извърши първата си аутопсия. През живота си ученият е направил повече от 30 аутопсии на човешки трупове.
 Мона Лиза " Мона Лиза "  Снимка: Wikipedia
Колкото повече аутопсии прави Да Винчи, толкоз повече рисунките му се разграничават от класическите им прародители. Докато античните гърци и римляни са изучавали човешките тела, с цел да си показват идеалната им форма, Да Винчи е желал да изобрази своите герои по този начин, както ги е основала природата. Тези съображения на учения са отразени в едно от най-известните творби на Да Винчи, наречено " Витрувианският човек ". Тази рисунка е основана въз основа на разбирането за структурата на човешкото тяло, показано от древноримския проектант и монтьор Витрувий.
   Витрувианският човек " Витрувиански човек "  Снимка: Wikipedia
Да Винчи не е първият, който нарисува Витрувианския човек. Няколко ренесансови художници се пробваха да илюстрират облика, разказан от Витрувий. Всеки от тях обаче беше толкоз пристрастен от не напълно верните хрумвания на Витрувий, че вследствие на това индивидът в техните картини не изглеждаше като човек.

Чертежът на Да Винчи е специфичен с това, че художникът стартира с изобразяване на анатомично тъкмо изображение на човешкото тяло и по-късно инсталира квадрат и кръг към това тяло, а не противоположното, както беше направено преди.

Според историка Джеймс Акерман, Да Винчи е бил протоучен в актуалния смисъл на науката. Той е внесъл извънредно артистично въображение в своите проучвания на естествения свят, което го е довело до доста открития.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР