Известният създател на робокучета и други умни машини Бостън дайнамикс,

...
Известният създател на робокучета и други умни машини Бостън дайнамикс,
Коментари Харесай

Готови ли сме машините да ходят сред нас?

Известният основател на " робокучета " и други умни машини " Бостън дайнамикс ", чиито видеоклипове станаха знак на бъдещето на роботиката, се готви за най-голямото си предизвикателство - да трансформира творенията си в същински бизнес.

Това споделя софтуерното издание The Verge. Успехът - или неуспехът - на " Спот ", четирикракия робот, който ще се появи на пазара по-късно тази година, ще е развръзка за компания, правила научноизследователска и развойна активност в продължение на десетилетия. Посоката за роботите може да се дефинира от въпроса: " Готови ли сме машините да вървят измежду нас? " написа изданието.

Изключително сложното създаване на бизнес модел, забележителното финансиране, което е належащо, личният състав с високи умения, инфраструктурата и положителната продуктова и пазарна тактика са измежду провокациите за всички, които работят в бранша. Роботите на " Бостън дайнамикс " може да наподобяват безупречни, само че това е, тъй като в никакъв случай не е трябвало да работят във вихъра на комерсиалната среда.

Министерството на защитата и " Алфабет " са измежду спонсорите с дълбоки джобове, на които компанията е разчитала от 1992 година насам. Покупката от " Алфабет " бе значима в напъните на " майката " на " Google " да навлезе в роботиката.

Според проф. Ход Липсън, представен от изданието, впечатляващият миг в роботите на компанията е нещо убягвало на други десетилетия наред: подвижността. " Мислим, че играенето на шах е огромна работа, само че даже единствено обикалянето, координацията на стотици мускули е необикновено достижение, " изяснява той. " Роботите в общия случай към момента са доста непохватни. И най-малкото физическо затруднение ги слисва. "

Това е и повода множеството машини във фабриките през днешния ден да са големи, статични и неинтелигентни, създадени, с цел да извършват едни и същи деййности. За разлика от тях роботите на бъдещето ще би трябвало да са динамични, способни да работят паралелно с хората и да реагират на изменящата се среда.

Според проф. Липсън, защото " Бостън дайнамикс " са се опитвали да " пробият тази невидима граница " на подвижността, приложенията дълго време са " изглеждали съвсем като второстепенен проблем. " Ерикс Нийвс, съосновал компанията за автоматизация Plus One Robotics, се съгласява и споделя, че компанията " на прехрана на държавното управление, по-късно на прехрана на " Google " " не е имала същинска задача също така " просто да си страховит, само че те към този момент са страхотни ".

Промяната идва с придобиването на " Бостън дайнамикс " от " Софтбанк ", чиито запаси разрешават на компанията да форсира производството на роботи. " Софтбанк " има и опит в продажбата на роботи от години. Надеждата е с стартирането си четирикракият " Спот " да стане в роботиката това, което е " Андроид " в мобилната индустри - платформа, която другите компании могат да нагодят към потребностите си. Не е изключена опцията правоохранителните органи или военните да станат клиенти на такава платформа.

Има търсене за ловки роботи с крайници, защото съперниците (например роботи охранители в молове и на паркинги) са лимитирани от дизайна си - множеството са на колела. Машините на " Бостън дайнамикс " обаче разчитат на " ниско равнище изкуствен интелект ", употребен главно за баланс при всевъзможни обстановки. Къде да вървят роботите и какво д вършат, остава в ръцете на хората.

И други компании създават сходни роботи - ANYbotics, основана от университета в Цюрих, да вземем за пример твърди, че към този момент продава машини, а неотдавна даже е тествала една от тях на платформа в Северно море.

Масовото нахлуване на роботите в промишлеността обаче може да е по-сложен въпрос за " Бостън дайнамикс ". Роботът Handle да вземем за пример, на колела за разлрика от " Спот ", се презентира от компанията като машина, способна да се ориентира в складовете толкоз елементарно, колкото и човек, и по-скоро би могла да се трансформира в част от работната мощ, в сравнение с от организацията на работата. Разходите за тях в промишлеността обаче биха били съществени - освен поради самите роботи, а и да вземем за пример поради спомагателните акумулатори, каквито постоянно ще би трябвало да има налични за зареждане в индустриалния цикъл. "

Освен това някои откриватели считат, че при сегашната автоматизация няма никаква действителна изгода за стопанската система - фабриките не стават по-продуктивни, а единствено заменят хора с машини. Служители в " Уолмарт " споделят, че роботите, които сканират рафтове, не улесняват дилемите им, а даже ги вършат по-сложни поради потребността да ги наглеждат и ръководят при потребност.

Според откривателите Дарън Аджемоглу и Паскуал Рестрепо, в случай че тези трендове се запазят, животът ще става все по-труден за работещите, така и така изложени и сега на проблеми като позиции в риск от загриване и застоялост на заплатите.

Източник: dnevnik.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР