Известният руски националист Игор Гиркин загуби днес обжалването срещу предварителното

...
Известният руски националист Игор Гиркин загуби днес обжалването срещу предварителното
Коментари Харесай

Гиркин загуби обжалване срещу предварителния си арест

Известният съветски националист Игор Гиркин загуби през днешния ден обжалването против предварителното си задържане по обвинявания в подстрекателство към екстремизъм, заяви московски съд, представен от Ройтерс.

Гиркин, прочут като Стрелков, остро подлагаше на критика метода, по който Русия води войната в Украйна. Сред западните страни той е най-известен с обвиняването си от нидерландски съд за свалянето на пътнически аероплан над Източна Украйна през 2014 година, при което починаха 298 души. Случаят му се следи от близко като знак за търпимостта на Кремъл към нападателни рецензии на военните си дейности в Украйна. Русия не съумява да напредне към този момент месеци наред, откакто беше принудена да се отдръпна от огромни територии, завзети в първите месеци на спора.

Адвокатът на Гиркин Александър Молоков сподели предишния месец пред Ройтерс, че делото против клиента му е основано на негов пост в " Телеграм " от 25 май. В поста Гиркин се оплаква, че през последните три месеца управляващите в следената от Русия част на украинската Донецка област не са дали никакви помощи на фамилиите на мъже, призовани да се бият против Украйна. Гиркин е написал, че " да бъде разстрелян някой за такова нещо би било прекомерно малко ". Адвокатът съобщи пред Ройтерс, че признава, че е написал поста, само че не е склонен, че той съставлява екстремизъм или подстрекаване.

Ако бъде приет за отговорен, 52-годишният Гиркин е застрашен от пет години затвор. Като отхвърли жалбата му, съдът удостовери по-ранно решение за задържането му под стража до 18 септември. Гиркин е някогашен офицер от съветската Федерална работа за сигурност (ФСС), който през 2014 година провежда проруски милиции за битка с украинските държавни сили в Източна Украйна.

Нидерландски съд го осъди задочно за ролята му в свалянето на аероплан на " Малейжа еърлайнс " над Украйна през юли същата година, в което той отхвърля да е забъркан. През май Гиркин съобщи пред Ройтерс, че в Русия назрява огромна рецесия, по тази причина той основава нова политическа група.

" Намираме се на прага на доста съществени вътрешнополитически промени с пагубен темперамент ", сподели Гиркин.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР