Известният режисьор Борис Панкин попита министъра на културата Атанас Атанасов

...
Известният режисьор Борис Панкин попита министъра на културата Атанас Атанасов
Коментари Харесай

Борис Панкин пита министър Атанасов какво става с конкурсите за шефове на театри

Известният режисьор Борис Панкин попита министъра на културата Атанас Атанасов какво се случва с оповестените състезания за шефове на столични театри, които се точат към този момент три месеца след финалната дата, а към момента няма оповестена дата за събеседване с претендентите. Панкин е един от претендентите за шеф на Младежкия спектакъл " Николай Бинев ".

" Преди тъкмо 85 дни, на 23 декември, 2021 господин Атанасов Атанасов при встъпване си в служба като Министър на културата съобщи:

" Културата ще бъде приоритет на новото ръководство. И една от първите задания, с които ще стартираме, е дълго отлаганата Стратегия за развиването на българската просвета за идващите 10 години. Защото е време да се погрижим за българската просвета, време е всички ясно да видят нашата посока, да действаме предвидимо и умерено, най-много със съзнанието, че това е значимо за всички нас, за цялото ни общество и за националната ни известност. Време е да действаме ", напомни във фейсбук известният режисьор.

" Преди 88 дни, на 10 декември, получих публично писмо от Министерство на културата, че съм позволен до присъединяване в конкурс за заемане длъжността " шеф " на Младежки спектакъл " николай Бинев " и за датата на осъществяване на състезанието ще бъда известен в допълнение. Същите писма, по същото време са получили всички позволени претенденти до състезанията в Сатиричния спектакъл и спектакъл " Българска войска ". Преди 60 дни, на 7 януари 2022 се разгласява и обновен лист на позволените претендентите за Народния спектакъл.

За нито един от 4 те театри няма дата за провеждането на конкурс. Но това е неизбежно и в един сегмент от време, това ще се случи. В духа на изявлението на Министъра, му предлагам посредством тази обществена медия, той персонално да оглави комисията, която ще организира състезанията за тези 4 от най-ключовите за цялата театрална система културни институти. И които без подозрение са значима част и от тактиката на господин Атанасов.

Мотивът ми е следният:
1. Министърът е шеф на ръководителите на всички културни институти у нас. Няма причина, като подобен, той да не вземе решението, с какъв екип ще работи. Да, той има политически екип и самият той е политическо лице. И тъкмо по тази причина решението за кадровия избор е негово извънредно право и ще затвърди репутацията му на министър с грижа и със тактика за българската просвета, с предвидимост и успокоение и с активност, както към този момент е декларирал.

Няма по какъв начин да осъществя желанията си без да познава и да разполага с експертите от другите сфери, които да ги пренесат в практиката. И е извънредно време това право на Министърът на културата да стане процедура от тук нататък, без значение по какъв начин се споделя той.

С почитание искам триумф на Министър Атанасов и екипа му в Министерство на културата и оставам с вярата, че той ще ще организира състезанията преди да са изтекли 100 дни от обяването им ", написа Борис Панкин.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР