Известният поет и дългогодишен зам.-главен редактор на вестник Стандарт“ Иван

...
Известният поет и дългогодишен зам.-главен редактор на вестник Стандарт“ Иван
Коментари Харесай

Иван Матанов идва с 33 стихотворения в Пловдив

Известният стихотворец и дълготраен зам.-главен редактор на вестник „ Стандарт “ Иван Матанов направи премиера на стихосбирката „ Всичко, което помня “ в хартиен център „ Гринуич “ в София във вторник вечерта. Книгата бе показана от пловдивския издател и шеф на издателска къща „ Хермес “ Стойо Вартоломеев, който е и неин редактор. Вартоломеев изненада поета, като прочете стихотворение от първата му книга от 1982 година, която също е редактирал преди време.

Избрани фрагменти от стихосбирката на Матанов прочете артистът Руси Чанев. „ Всичко, което помня “ ще бъде показана на 10 май в централната книжарница на „ Хермес “ в Пловдив. Иван Матанов е роден на 20 май 1952 година в София. Издал е 10 поетични книги, една публицистична и една преводна със стихове на австрийския стихотворец Ерих Фрид. Негови книги са преведени на съветски и сръбски език. Работил е като редактор в редица литературни издания и всекидневници. Член е на Съюза на българските публицисти.

Матанов е притежател на следните оценки: Студентска премия за лирика „ Димчо Дебелянов “, поетична премия на издателство „ Христо Ботев “. Журналистически приз „ Черноризец Храбър “ и Национална литературна премия за лирика „ Слав Хр. Караславов “.

„ Повечето от творбите на Матанов наподобяват на придихание. Колко доста и разнообразни неща може да каже една въздишка. А мълчанието след нея? Паузите на Иван Матанов са цялостни с текст. Така могат да мълчат единствено разсипниците на думи “, споделя за неговата лирика Любомир Левчев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР