Известният нидерландски разследващ журналист Петер де Врийс е в тежко

...
Известният нидерландски разследващ журналист Петер де Врийс е в тежко
Коментари Харесай

Известен разследващ журналист е прострелян в Амстердам

Известният нидерландски проверяващ публицист Петер де Врийс е в тежко положение и се бори за живота си, откакто нощес беше прострелян на улица в центъра на Амстердам. Полицията заяви, че са арестувани трима обвинени, в това число хипотетичния стрелец.

Според очевидци по журналиста е било стреляно 5 пъти. Прострелян е в главата. За в този момент няма информация за претекста на стрелеца.

64-годишният Де Врийс е доверено лице на главния очевидец в правосъден развой против наркобарон, който притегли вниманието в Нидерландия, откакто през 2019 година бяха убити юристът и братът на главния очевидец. Полицията отхвърля коментар, дали нападението против журналиста е обвързвано с процеса.

Нидерландсият министър председател Марк Рюте осъди нападението и го назова „ атентат против свободата на медиите ". Още през нощта Рюте и министърът на правораздаването Граперхаус свикаха антитерористичната комисия.

През 1987 година Де Врийс стана прочут и отвън Нидерландия с бестселъра си за отвличането на Фреди Хайнекен.

Кметът на Амстердам Фемке Халсема съобщи, че той се бори за живота и осъди „ жестоката и безсърдечна офанзива " против журналиста.

Двама от арестуваните са били в автомобил на автомагистрала А4 край Лайдшендам, а третият - в Амстердам. Смята се, че един от тях е стрелецът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР