Известният кюрдски опозиционен политик Селяхаттин Демирташ обжалва в Конституционния съд

...
Известният кюрдски опозиционен политик Селяхаттин Демирташ обжалва в Конституционния съд
Коментари Харесай

Кюрдският политик Селяхаттин Демирташ обжалва присъда за терористична пропаганда

Известният кюрдски опозиционен политик Селяхаттин Демирташ апелира в Конституционния съд на Турция присъдата за терористична агитация, заяви пред ДПА юристът на Демирташ, съобщи Българска телеграфна агенция.

През септември 2018 година някогашният съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите бе наказан на четири години и осем месеца затвор по обвинявания в терористична агитация, свързани с произнесена от него тирада през 2013 година Срещу Демирташ са повдигнати и други обвинявания в тероризъм, по които, в случай че бъде приет за отговорен, може да бъде наказан на 142 години затвор.

През ноември Европейският съд по правата на индивида /ЕСПЧ/ прикани Турция бързо да завърши случая на Демирташ, констатирайки, че предварителният му арест е бил прекалено нескончаем, само че на идващия месец апелативен съд в Истанбул удостовери присъдата за терористична агитация и по този начин кюрдският политик остана в пандиза.

Адвокатът на Демирташ Махсуни Караман заяви през днешния ден за ДПА, че са внесли обжалване на присъдата в Конституционния съд и чакат той да се произнесе в границите на 10 дни.

" Ние гледаме на тази присъда като на политическа маневра, която има за цел да блокира освобождението на Демирташ от пандиза, както бе поискано от Европейския съд по правата на индивида ", съобщи юристът, съгласно който съдът е работил по разпореждане на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Адвокатът изясни, че в случай че Конституционният съд удовлетвори жалбата, присъдата за терористична агитация ще стане невалидна и това ще даде опция на Демирташ да изиска от Турция да се съобрази с решението на Европейски съд по правата на човека за освобождението му.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР