Известният коктейл Куба Либре е един от най-популярните коктейли в

...
Известният коктейл Куба Либре е един от най-популярните коктейли в
Коментари Харесай

На кого трябва да благодарим за коктейла Куба Либре?

Известният коктейл Куба Либре е един от най-популярните коктейли в света. Името му в превод на български език значи Свободна Куба. Съдържа бял ром, Кока-Кола и лимонен сок или части лайм. За първи път е подготвен в Хавана през 1900 година по-време на войната за самостоятелност на Куба (тогава тя била испанска колония), приключила през 1878 г.

Съществуват редица истории за произхода на коктейла, само че най-популярната измежду тях е обвързвана с един американски офицер.

В един пламенен следобеден ден в Хавански бар група американски пехотинци чествали своята победа. В бара влезнал офицер от американската армия и си поръчал ярък ром, разбъркан с новата и известна Кока-Кола върху лед с късче лайм от горната страна. Вдигайки чашата, той на всеослушание произнесъл Por Cuba Libre! или на български За свободата на Куба – бойният зов на кубинските въстаници.

Това провокирало любознанието на останалите американци в бара, и всеки поискал да опита от напитката. След няколко изпити коктейла бойците почнали да вдигнал тост Por Cuba Libre!.

Съществува и друга версия, че наименованието на този коктейл се е появило по време на сухия режим в Съединени американски щати. Този коктейл разрешава доста елементарно да се прикрие ром в кока-колата, предлаган в секрети и полутайни заведения (speakeasy) в Съединени американски щати по време на сухия режим.

В днешни дни този елементарен за изработка коктейл е прочут съвсем в целия свят и заема своето почтено място измежду най-популярните питиета.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР