Известният египтолог Захи Хауас обяви, че е на път за

...
Известният египтолог Захи Хауас обяви, че е на път за
Коментари Харесай

Известният египтолог Захи Хауас обяви, че е открил мумията на Нефертити

Известният египтолог Захи Хауас разгласи, че е на път за позволи една от най-големите мистерии на археологията, свързани с мумифицираното тяло на Нефертити, брачната половинка на религиозния модернизатор фараон Ехнатон (Аменхотеп IV).

Хауас, който е някогашен министър на антиките на Египет, е част от екипа, който изследва огромен сектор от Долината на царете на западния бряг на р. Нил. Експедицията е разкрила амулети, притежавани от наследника на Ехнатон – Тутанкамон. Още през декември археолозите оповестиха, че са разкрили и няколко неидентифицирани мумии, една от които Хауас има вяра, че е на фамозната египетска кралица.  

„ Вече имаме ДНК на мумии от 18 династия - на Аменхотеп II,  Аменхотеп III и на Аменхотеп IV. Имаме още две неидентифицирани мумии, и има две неназовани мумии от гробници KV21a и KV21b. Надявам се доста скоро – още през октомври да обявим, че едната от тях принадлежи на Анхесенамон, брачната половинка на Тутанкамон, а другата е на нейната майка Нефертити ”, разгласи пред Newsweek известният академик.

В друга гробница под номер KV35 е намерено мумифицирано тяло на 10-годишно момче. Ако това дете е брат на Тутанкамон и наследник на Ехнатон, анализите на ДНК изрично ще разбулят мистерията към изчезналите остатъци на Нефертити, надяват се откривателите.

Захи Хауас приготвя галерия под надпис „ Дъщерите на Нил “, фокусирана върху дамите от интервала на фараоните. „ Сигурен съм, че ще разкрия мумията на Нефертити до месец ”, безапелационен е египтологът в изявление за испанския вестник El Independiente.

Нефертити, чието цялостно име е Нефернеферуатен Нефертити, е живяла почти сред 1370 и 1330 година пр.н.е. Тя е обичаната брачна половинка на фараона Ехнатон – първият държател, въвел монотеизма, и майка на неговия правоприемник Тутанкамон. Много учени, измежду които и Хауас, считат, че след гибелта на брачна половинка си царицата е управлявала Египет като регент на малолетния фараон. „ Все още диря две неща: гробът [на Нефертити] и нейното тяло. Наистина имам вяра, че царицата е управлявала Египет три години след гибелта на Ехнатон под името Сменхкаре “, означи той.

Предполагаемите остатъци на Нефертити, открити от екипа на Хауас, са четвъртите за последните 7 години, за които се счита, че принадлежат на фамозната египетска кралица. Съвсем неотдавна археологът Никълъс Рийвс излезе с тезата, че мумията ѝ е положена в скрита камера в гробницата на Тутанкамон, открита през 1922 година Друга доктрина от 2003 година сочи, че тялото ѝ е едно от трите, открити през 1898 година в гробница KV35 на фараон Аменхотеп II. Министерството на културата на Египет обаче ги отхвърли, напомни ARTnews.

Миналата година египтологът Басам ал-Шама изрази подозрението си пред Al-Monitor, че Хауас „ ще откри мумията и истинската гробница на Нефертити в Луксор по религиозни и политически аргументи, най-много поради враждата със свещениците на Амон-Ра в Тива откакто нейният брачен партньор Ехнатон приема култа към господ Атон и тя го поддържа ”.

„ Има доста трудности пред откриването на гробницата на Нефертити, като се има поради нейният тайнствен живот, за който се знае прекомерно малко. Най-известните фигури на античен Египет са най-мистериозните ”, заключи ученият.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР