Известният британски шеф Хестън Блументал разкрива интересен трик, който използва,

...
Известният британски шеф Хестън Блументал разкрива интересен трик, който използва,
Коментари Харесай

Как да подобрим вкуса на виното

Известният английски началник Хестън Блументал разкрива забавен трик, който употребява, с цел да усъвършенства усета на всяка една чаша вино.

Главният готвач, чийто ресторант има звезди " Мишлен ", изяснява за собствен опит, който има страховит резултат, написа Independent. Експериментът се състои в следното: до момента в който отпиваме първата глътка вино, си мислим за някого, който доста обичаме или не нещо друго, което ни носи наслада .

След това отпиваме втора глътка, до момента в който си представяме човек, който в действителност не харесваме. Установява се, че при второто отпиване виното има по-горчив усет и сигурно го усещаме друго от първата глътка.

 Снимка 382596

Според Блументал обяснението за вкусовите вариации е връзката сред стомаха и паметта на индивида, което той открива, дружно с професори от университета в Марсилия.

Изследването на неврогастрономията - по какъв начин мозъкът възприема усета - е относително ново, съгласно Харвардския университет, само че учените и готвачите работят дружно, с цел да схванат повече за тази връзка.

View this post on Instagram
A post shared by The Heston Blumenthal Team (@thehestonblumenthalteam) on Nov 9, 2018 at 8:27am PST

Ново проучване в Колумбийския университет открива, че езикът може да не е нужен за нашето вътрешно разбиране на усета и е допустимо ароматът да се манипулира посредством активиране на избрани области на мозъка.

В ресторанта на Блументал The Fat Duck шефът към този момент ползва някои от констатациите. Например специалитетът " Звуци на морето " (морски дарове), се сервира със слушалки. Според готвача слушането на шума на морето, прави рибата по-освежаваща.

 Снимка 382597

Изследването има капацитета да промени метода, по който се храним, само че откритието на Блументал за виното има и различен принос. Никога повече няма да се постанова да купуваме скъпа бутилка вино, защото просто можем да си мислим нещо позитивно, до момента в който пием по-евтино.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР