- Известният автомобилен дизайнер, който стои в основата на компанията

...
- Известният автомобилен дизайнер, който стои в основата на компанията
Коментари Харесай

145 години от раждането на пионера на чешката автоиндустрия Ханс Ледвинка - видео

- Известният авто дизайнер, който стои в основата на компанията Tatra, Ханс Ледвинка, щеше да навърши 145 години на 14 февруари.

Той стартира кариерата си през 1897 година във фабриката за вагони Nesselsdorfer Wagenbau Fabriks, а през 1905 година той създава новаторски автомобил вид NW. Машината има мотор с горни клапани, горен разпределителен вал и полусферична горивна камера. Моторът и скоростната кутия бяха комбинирани в моноблок.

Скоростната кутия е петстепенна - предавките се включват с радиалното придвижване на зъбните колела. Задвижването към задните колела се прави не от верига, а от кардан. Автомобилът се предлага както с четири, по този начин и с шестцилиндрови елементи, с мощ от 20 до 50 к.с. с. и развива скорост от 80 - 100 км / ч. Произведени са общо 74 от тези коли.



Ледвинка напуща Nesselsdorfer Wagenbau-Fabriks-Gesellschaft AG, само че се завръща през 1916 година И пет години по-късно той показва своята революционна разработка - Tatra 11. Тази машина има „ гръбначна “ рама (с кардан в носещата тръба) и без значение окачване на всички колела на клатещи се оси. Този дизайн се трансформира в признак на всички коли Tatra и е непокътнат до през днешния ден.

Ледвинкa взе участие и в създаването на първия в света сериен автомобил с аеродинамична каросерия - Tatra T77, който се появява през 1934 година



А след Втората международна война той управлява производството на модела T600, до момента в който е в пандиза. След освобождението си отпътува за Западна Германия. И през 1992 година, с решение на Върховният съд на Чешката република, той е изцяло оправдан.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР