Известният актьор и дългогодишен директор на Театър София Ириней Константинов

...
Известният актьор и дългогодишен директор на Театър София Ириней Константинов
Коментари Харесай

Шефът на Театър София е изборът на проф. Габровски за министър на културата

Известният артист и дълготраен шеф на Театър " София " Ириней Константинов е изборът на кандидат-премиера проф. Николай Габровски за министър на културата. Константинов има управнически опит и е измежду уважаваните имена в актьорската колегия.

 

Роден е на 23 март 1949 година в София. Завършва Актьорско майсторство във ВИТИЗ „ Кр. Сарафов ” през 1972 година при проф. Гриша Островски. Работи във Варненския спектакъл, НДТ „ Сълза и смях ”, а от 1984 година е в трупата на Театър „ София ”.

 

Сред емблематичните му функции са Фердинанд в „ Коварство и обич ” от Шилер, Княз Мишкин в „ Идиот ” от Достоевски, Ибън в „ Любов под брястовете ” от Ю. О’Нийл, Данаил в „ Когато гръм удари, по какъв начин ехото заглъхва ” от Яворов, Киряков в „ Сън ” от Ив. Радоев, Барни в „ Последният буен ухажор ” от Н. Саймън, Омуртаг – жандарм в „ Пир по време на народна власт ” от Ст. Цанев, Том в „ Похапване с другари ” от Д. Маргуляс, Били Бибит в „ Полет над кукувиче гнездо ” от К. Киси, Орест в „ Орестия ” от Есхил, „ Всичко наобратно ” от П. Луки - моноспектакъл, Раул в „ Крайности ” от У. Мастросимоне, доктор Айнщайн в „ Арсеник и остарели дантели ” от Дж. Кесърлинг, Марин в “Албена ” от Йордан Йовков и други Изпълнява моноспектакъла “Изрод ” от Джон Легизамо ( Театър “Възраждане ”).

 

Има многократни участия в радио­театъра, литературни излъчвания на БНР и телевизионния спектакъл. Роли във филмите „ Петимата от Моби Дик ”, „ Зарево над Драва ”, „ Борис І ”, „ Последният бей на Балканите ”, „ Дубльорът ”, „ От другата страна на огледалото ” и други

 

Директор на общинския Театър " София " от юли 2008 година Почетен жител на София.

 

Макар да няма блестящо изразени политически присрастия в общественото пространство Ириней Константинов е считан за персона, която е обвързвана с ГЕРБ-СДС. Той бе водещ на събитието за 70-ия празник на президента Петър Стоянов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР