Известни траколози дискутират различни теми, свързани с древното население по

...
Известни траколози дискутират различни теми, свързани с древното население по
Коментари Харесай

Траките са обожествявали добрите си лечители


Известни траколози дискутират разнообразни тематики, свързани с античното население по тези земи в научна конференция в Пловдив под надпис "Слънцето е бог" в границите на Дните на тракийската просвета.

Конференцията се организира в културен център Тракарт, а измежду другите забавни приноси към научното завещание е и отчетът на доцент Георги Томов от Медицинския университет в Пловдив на тематика "Медицината на траките".

Гледната точка е забавна, доколкото младият академик съвместява две научни дисциплини - медицина и археология, предава кореспондентът на БГНЕС от града под тепетата.

Няма писмени сведения за медицината на траките от самите траки, споделя доцент Томов. За нея съдим по това, което са писали други създатели за тях, най-вече гръцките летописци. Тя е била на първо място доста самобитна и се е развивала в две съществени посоки. Едното е религиозното, паметното, теологично, другото е чисто практичното. В първото направление има мавзолей на здравеносните божества, които са чисто тракийски и на които се е разчитало доста за справяне с заболявания, с разнообразни положения. Практическата част на медицината се е основавала на познанието и потреблението на разнообразни лечебни билки и минерали и тези неща са били комбинирани в една доста характерна, доста самобитна здравна процедура. Това, което е неповторимото за медицината на траките, е, че някои от лечителите, каквито са били Орфей и Замоксис, по-късно минават и в пантеона на гръцките здравеносни божества, изяснява доцент Томов.
 доцент Георги Томов от Медицинския университет доцент Георги Томов от Медицинския университет / БГНЕС
Орфей е основател на космогонията като философско течение, което по-късно гръцките създатели развиват и оказва се като орфизъм. От нищото произлизаме и при нищото се връщаме. Това е една доста комплицирана система от вярвания, свързани с живота, здравето, гибелта, душата, прехода сред живота и гибелта. Всичко е обединено в орфизма. Но отвън чисто религиозните вярвания и убеждения, траките са познавали и някои чисто на практика начини за справяне с разнообразни медицински положения. Например това, което ни е известно, е, че заради потреблението на месо на диви животни от това време огромна част от хората са страдали от разнообразни чревни паразити, така наречен тении.

Гръцките създатели пишат за траките, че те са употребявали корените на сладката папрат като средство срещу свинската тения, а това знание го има и в българската национална медицина, доказано е и от актуалната фармакология. В корените на сладката папрат фактически се съдържат субстанции, които имат противопаразитно деяние.

Траките постоянно са воювали и са имали начини за лекуване на раните. Двама от синовете на Ескулап са били това, което през днешния ден назоваваме военни лекари.

В римско време познанията на траките се всмукват в здравната процедура и намираме в тракийски погребения на лечители цялостен набор медицински принадлежности, някои от които дават отговор и на днешните стандарти - за очна хирургия, за акушерство, скалпели. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР