Известни още от библейски времена, рояците скакалци, които почернят небето

...
Известни още от библейски времена, рояците скакалци, които почернят небето
Коментари Харесай

Учени откриха спирачка за канибализма при скакалците

Известни още от древен времена, рояците скакалци, които почернят небето и опустошават реколтата по пътя си, и през днешния ден съставляват опасност за продоволствената сигурност на милиони хора в Азия и Африка, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на обява в сп. " Сайънс ".

Учени оповестиха, че са разпознали феромон, който насекомите излъчват, с цел да не бъдат изядени от своите събратя - изобретение, което може да се употребява в бъдеще за опитомяване на тези ненаситни инсекти.

Бил Хансън, експерт по невроетология от института " Макс Планк " и водещ създател на проучването, споделя, че се е позовал на предходни изследвания, които са открили, че тези рояци частично са ръководени от опасността от канибализъм.

Канибализмът не е необичайност в природата - от лъвове, които ядат дребни, които не им принадлежат, до лисици, хранещи се с мъртви себеподобни, с цел да се заситят.

При скакалците канибализмът има характерна цел. 

Мигриращите скакалци (Locusta migratoria) минават през толкоз разнообразни поведенчески етапи, че до неотдавна учените са ги считали за обособени типове.

Като цяло тези животни са по-скоро уединени и се хранят относително малко. Те обаче се трансформират, когато гъстотата на популацията им се усили - по време на дъждове и краткотрайно оптимални условия за размножаване, последвани от интервал на липса на храна. Приливът на хормони ги кара да бръмчат, образувайки рояци и ставайки по-агресивни.

Този миг е прочут като " стадна " фаза и се счита, че канибализмът кара скакалците да се движат, с цел да се насочат към по-богати на храна региони, съгласно предходно проучване. 
и.

Действително, скалците се изяждат едни други откъм гърба. " Ако спреш да се движиш, ще бъдеш изяден от другия. Това изяснява за какво роякът се движи в една и съща посока ", споделя Хансън. 

" Решихме, че всяко животно развива някакъв тип отбрана ", продължава откривателят. 

За да открият това, Хансън и сътрудниците му вършат опити, които не престават четири години. Изследователите потвърждават, че един от химикалите, фенилацетонитрил, отблъсква другите скакалци по време на тестванията. 
       
Въпросното вещество играе роля в производството на токсин (циановодород) от скакалците, тъй че наподобява разумно то да е сигналът, който се изпраща на другите човеци да стоят настрани. 

За да потвърдят откритието си, учените употребяват молекулярната ножица CRISPR (Криспър), с цел да модифицират генетично скакалците по този начин, че те към този момент да не могат да създават фенилацетонитрил. В резултат насекомите стават по-уязвими за канибализъм. 

Изследователите не стопират дотук и тестват десетки обонятелни рецептори на скакалците, като най-после се стопират на един, който е изключително сензитивен към химикала. 
       
Генетично модифицираните скакалци, които към този момент не са в положение да употребяват този рецептор, демонстрират засилено канибалистично държание. 
       
В коментар, съпътстващ обявата, учени означават, че откритието хвърля светлина върху " комплицирания баланс " сред механизмите, които карат мигриращите скакалци да се групират дружно или да се конкурират. 
       
Методите за надзор на популацията им могат да употребяват технологии, които усилват конкуренцията посред им. " Същевременно не би трябвало да унищожаваме типа ", предизвестява Бил Хансън. " Ще спечелим доста, в случай че успеем да понижим размера на рояците или да ги притеглим в региони без посеви ", добавя откривателят. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР