Известни хърватски музиканти ще свирят в пловдивско училище, съобщиха от

...
Известни хърватски музиканти ще свирят в пловдивско училище, съобщиха от
Коментари Харесай

Известни хърватски музиканти свирят в пловдивско училище

Известни хърватски музиканти ще свирят в пловдивско учебно заведение , оповестиха от Общината. Става въпрос за начално учебно заведение „ Христо Ботев “, което в партньорство с АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ провежда два концерта с класическа музика на инструментално Трио „ Crisostomo “ .

Те са част от плана „ От живата музика – към знанията за нея “ , който е финансиран от община Пловдив по Компонент 3 „ Гражданска интензивност “ и е част от Културния календар на града за 2023 година, оповестиха от локалната администрация.

Реализирането на този план ще сложи начало на основаването на STEM среда в учебното заведение и ще е в помощ на учениците при асимилиране на познания в пряк контакт и интеракция с артистите. Насочен е към възпитаници и студенти и цели да провокира деен контакт с музикалното изкуство посредством провокиране на художествено – естетическата и прочувствена просвета на подрастващите, както и да сътвори у тях нужда от другарство с класическата музика .

Концертите ще се състоят на 4 май в двете просветителни институции – откритата сцена в двора на учебното заведение от 13:00 часа и концертната зала на Академията от 17:30 часа. Входът е свободен и могат да участват както деца и студенти, по този начин и техни другари, родители и жители.

В състава на трио „ Crisostomo “ вземат участие двама чужденци и една българка: Крешимир Мармилич – цигулка, Матия Щайцер – виолончело и Габриела Гарсия – арфа .

Крешимир Мармилич е роден е в Загреб, Хърватия . Там приключва Музикална Академия при проф. Тамара Смирнова. Усъвършенства се при проф. Хенрих Ковалски. Изявява се като солист в Словения, Австрия, Швейцария, Германия и Испания. Води излъчвания по хърватстака телевизия за хърватски композитори. Основател и началник на квартет „ Каденца “ и други камерни обединения за осъществяване на класическа музика.

Крешимир Мармилич. Снимка: Община Пловдив

Матия Щайцер също е роден в Загреб . Учил е при проф. Цифари. Завършва Консерватория в Брюксел при проф. Баерт, проф. ван Дорн и проф. Жандрон. Работи в симфоничния оркестър на Белгийското радио и телевизия, Опера „ Моне “, Операта в Гент, Белгия, Националната опера в гр. Загреб. Свирил е в разнообразни камерни обединения. Има и изяви като солист в Италия, Австрия, Швейцария, Белгия, Германия и други

Матия Щайцер. Снимка: Община Пловдив

Габриела Гарсия е българската участничка в триото. Родена е във Варна . Учила е музика в Белгия и в „ Екол Нормал “ в Париж, Франция. Работила е в Операта в гр. Русе. Изявявала се е като солист и в камерни сформира в Белгия, Нидерландия, Люксембург, Франция и Италия.

Габриела Гарсия. Снимка: Община Пловдив

Работи в Държавна опера – Пловдив. От 2019 година преподава арфа в „ Арфа – център “ в Брюксел. През 2021 година получава „ Кристална лира “ в категория камерна музика.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР