Известната столична къпалня Мария Луиза пустее повече от 10 години

...
Известната столична къпалня Мария Луиза пустее повече от 10 години
Коментари Харесай

Ще възстановят ли столичния басейн Мария Луиза?

Известната столична къпалня " Мария Луиза " пустее повече от 10 години и софиянци нямат достъп до нея. Добрата вест е, че към този момент има импортиран план за възобновяване на басейна и следва неговото разискване. След като планът бъде необятно разискван, ще има потребност от вложения, които би трябвало да направи самият притежател, сподели през днешния ден кметът на София Йорданка Фандъкова.

София

Всяко лято се приказва за възобновяване на къпалнята " Мария Луиза ", само че и до момента няма явен проект по кое време и по какъв начин ще се случи. Собствениците въпреки всичко са внесли предложение в общината, това удостовери и кметът на София Йорданка Фандъкова.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Собствениците внесоха план при основния проектант, който се разисква, преглежда.
От две години огромно архитектурно студио се занимава с прединвестиционните изследвания за плажа. Според тях материалната база е строена неприятно, в годините към нея са добавяни разнообразни детайли без повсеместен план и по тази причина ще е по-добре да се преизгради.
Ивайло Петков, шеф на " ДЕСЕТ архитекти ": Единственото нещо, което би трябвало да се резервира, е истинската функционалност на истинското място, което ние сме подали в Паметници на културата, т.е. да се резервира наличието на водата, на градска къпалня в Борисовата градина.
Предложението е обектът да бъде разграничен на три зони.
Ивайло Петков, шеф на " ДЕСЕТ архитекти ": Едното, което си е чисто къпалня, синята част, която си е със независим достъп, билетчета, съблекалня и се употребява като градска къпалня.
Публичната част планува висок стандарт заведения за хранене, кафенета закрит и открит басейн и даже музей.
Ивайло Петков, шеф на " ДЕСЕТ архитекти ": И има публично обслужване, което към този момент ще бъде бизнес, който възложителите ще си решат какъв ще бъде, дали ще е масажни, дали ще балнеосанаториум. Тоест би трябвало да се вземе решение, би трябвало някой да му стиска и да каже давайте напред.
От общината са безапелационни, че няма да се позволява никакво ново строителство на територията на плажа Мария Луиза - заведения за хранене, СПА център или леглова база. Това обаче ще направи обектът за притежателите непечеливш.

Според зам.-председателя на Столичния общински съвет обектът може да се устоя и без спомагателен бизнес. Едно заведение за бързо хранене било изцяло задоволително.
Ивайло Петков, шеф на " ДЕСЕТ архитекти ": Аз си припомням времето, когато в летните месеци по 15 000 души посещаваха тази къпалня, тъй че считам, че ще има задоволително стопански изгоди, в случай че бъде възобновена в естествения ѝ тип.
Именно поради огромните разминавания на общинарите и на собственицте за бъдещата визия на комплекса, толкоз години не може да се откри решение, което да се хареса и на двете страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР