Известната статуя на Давид, създадена от Микеланджело е едно от

...
Известната статуя на Давид, създадена от Микеланджело е едно от
Коментари Харесай

Защо древните статуи имат малки пениси?

Известната скулптура на Давид, основана от Микеланджело е едно от най-известните творби на ренесансовата статуя. Шедьовърът е знак на съвършеното мъжко тяло. С изключение на една дребна детайлност — пенисът. Но тази скулптура не е единствен образец за това по какъв начин в предишното създателите са пресъздавали мъжкото достолепие.

Защо това е по този начин?

Блогърът Елън Оредсън е посветил своята интернет страница How to Talk about Art History наизкуството и по-конкретно на това да изяснява неговия смисъл, символика и концепция. Читател на блога му задава въпроса за какво статуите на мъжете от древността са с дребни пениси.

Оредсън показва две вероятни аргументи. Първо: изобразените пениси нормално не са в ерекция, което ги прави по-малки. Втората причина е малко по-сложна. Идеалът за хубост се е трансформирал. Днес огромният пенис се смята за знак на особена неустрашимост, власт и триумф. Това обаче не е било по този начин преди. Малките полови членове са били по-популярни от огромните, като огромните били считани даже за грозни.

Това е по този начин, тъй като огромните пениси са били свързвани с греховността - с похотта и лекомислието. Всички облици от гръцката митология с сходни характерности не са се отличавали с изключително геройство.

Пример за това са почитателите на Дионисий, богът на насладата и виното. Идеалният мъж в Древна Гърция бил разумен, интелектуален и властнически. Малкият пенис не е означавал, че не прави секс, а че размерът не би могъл да повлияе на облика му.



Римляните просто траяли традицията за обрисуване на телата, а Ренесансът припомнил древността.

Списание The Age разказва статуята на Давид по следния метод: пенисът му е много дребен по време на борбата с Голиат, а лицето му показва комбинация от напрежение, стрес и страх; тялото въпреки това излъчва успокоение.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР